Namine izložbe

Petek, 3. junij 2016

Moda v mestu

Na najbolj znanem vogalu se je zgodilo že marsikaj. Vsakdo ima svojo zgodbo, ki se je začela z »dobiva se pred Namo«. In vendar je to tudi zgodba vseh meščanov in obiskovalcev Ljubljane od leta 1946. Izložbe najbolj znane veleblagovnice nas namreč že 70 let vabijo novim trendom naproti, hkrati pa zrcalijo tudi velike spremembe na lepše v mestu. Tako vpeta v središče se je Nama odločila, da se to pomlad pokloni samosvojemu slogu. H kreativnemu oblikovanju izložb je zato povabila urednike in stiliste iz modnih časopisov, oblikovalke ter tudi blogerki.

Najbolj znana sedemdesetletna Ljubljančanka

Leta 1946 je bila Ljubljana sodobno mesto. Po njej so švigali tramvaji, ulice pa so bile živahne in polne ljudi, ki so si želeli privoščiti nekaj več. Kako Ljubljančani nakupujemo, se je za vedno spremenilo, ko so svoja vrata sredi štiridesetih let prejšnjega stoletja odprle prve trgovine Nama.

Od takrat naprej si lahko v Ljubljani končno dobil vse tisto, kar se je nosilo od Beograda do Pariza. S skrbno izbranim naborom oblačil pa tudi izdelkov za dom, elektronskih aparatov in vrhunske kozmetike je Nama že sedemdeset let sinonim za dober nakup.

Pričeske in brki so se med tem spreminjali ter se znova vračali v modo, a nekatere stvari so večne – prijazno in podkovano prodajno osebje, police, polne odličnih idej za udobno življenje, ter prijetni mestni vrvež.

Vedno prva dama

Bila je prva stavba z neonskim napisom na pročelju. V njej so se Ljubljančani prvič peljali s tekočimi stopnicami. Križišče, na katerega gleda, je bilo eno prvih, opremljenih s semaforjem. Vmes je Slovenska cesta, ki teče mimo Name, zamenjala že mnogo imen. Pred kratkim pa je naredila še en, mestu prijazen korak in se zaprla za avtomobilski promet. Skupaj z mestom in njenimi prebivalci se spreminja vsem najbližja Nama, ki ima svojo prodajalno tudi na spletu.

Namine izložbe presenečajo

Zaradi dveh privilegijev – lokacije, ki je zagotovo ena najlepših v Ljubljani, in dolgoletne tradicije – je veleblagovnica Nama svoje izložbe vedno razumela kot odlično priložnost za povabilo na lepše. Tako se za steklenimi površinami vedno dogaja kaj zanimivega. Bili so že Lipicanci in Opera, stalo je češnjevo drevo, visele so kopalke, za tradicionalne gospodinjske dneve pa so bile glavne zvezde lepe in praktične stvari za dom. So pa izložbe tudi znanilke novih sezon in svežih modnih trendov, ki bodo kmalu zaživeli na ulicah.

To pomlad je koncept izložb nadvse ambiciozen, saj časti individualni oblačilni slog, ki ne sledi slepo modnim trendom, ampak jih pametno vključuje med klasične kose. Da bi bile izložbe resnično sveže, je veleblagovnica Nama k sodelovanju povabila kar devet modnih strokovnjakov, ki so med globalnimi in domačimi znamkami ponudili odlične predloge in kose, ki jih boste nosili še mnogo sezon.

Kot bi vašo garderobo sestavili stilisti

Veleblagovnica Nama je devetim modnim strokovnjakom dala priložnost, da v Namini izložbi pokažejo svojo modno vizijo sezone pomlad-poletje 2016.

Izbrala je vrhunske stiliste in oblikovalce, ki so del prestižnih revij in dogodkov ter častijo občutek za osebni slog: modne oblikovalke Urško Draž, Sanjo Grcić in Majo Štamol, urednico mode Petro Windschnurer, urednika Teo Hegeduš in Aleša Čakša, stilistko Metko Albreht ter blogerki in stilistki Barbaro Žgalin in Tjašo Kokalj Jerala.

Pozornost do detajlov in večnamenskost garderobe sta glavni značilnosti, ki sta jih vodili pri oblikovanju idej za modo v službi, na ulici ali ob koktajlu. Zagotovo najdete svojo najljubšo.

Nama in 9 modnih zgodb za pomlad

Ljubljanska veleblagovnica je k oblikovanju svojih izložb skupaj s hišno vodjo aranžiranja Aljo Dermastja prvič povabila kar devet modnih strokovnjakov. Iz oblačil in dodatkov globalnih ter domačih blagovnih znamk so ustvarili vsak svojo modno zgodbo. Družbo jim delajo lepo oblikovani izdelki, stajlingi pa med seboj ločujejo sodobne dekorativne tapete Interstille, ki rišejo zanimive kulise in popestrijo vsak prostor. Kdo vam bo v navdih?

ALEŠ ČAKŠ, odgovorni urednik časopisa Finance TRENDI in časopisa za moške ON, je ostal zvest svojemu slogu ter ponudil svežo različico moške sproščeno-poslovne mode.

»Ne ozirajte se na hipne modne trende, iznajdite (samo) svoj slog!«

Stajling urednice revij Gloss in Nama Magazina TEE HEGEDUŠ je kot nalašč za romantične prebivalke metropole, ki z ljubkimi dodatki lahko zavijejo, kamorkoli se jim zahoče.

»Moda brez osebnega sloga je kot bombonjera brez čokoladic.«

BARBARA ŽGALIN, stilistka in blogerka portala CDBstyle.com, združuje urbano z elegantnim ter pokaže, kako so lahko tudi udobni sandali pravi modni kos sezone.

»Vedno izrazite svoje mnenje. Tudi z oblačili.«

METKA ALBREHT je izhajala iz preproste ideje, lepote tega, ko zjutraj odprete okno in takoj veste, da bo sonce.

»Nujen kos sezone? Ne pozabite na klobuk!«

Priljubljena Namina blogerka in stilistka TJAŠA KOKALJ JERALA je kot top kos pomladi izbrala plisirane široke hlače. 

»Ne bojte se kombinirati različnih vzorcev, saj tako nastanejo razgibani stajlingi.«

SANJA GRCIĆ, stilistka Televizije Slovenija, lastnica blagovne znamke Firma by Sanja ter predsednica Društva SOTO, pravi, naj se skozi urbano džunglo sprehodimo kot dame ali kot bojevnice, vedno pripravljene. Ideja o več mini torbicah je še posebej posrečena.

»Must have tega poletja: bomber jakna s potiski narave in mini torbica za pas.«

Modna oblikovalka URŠKA DRAŽ je svoj Namin kotiček napolnila s čudovitimi lahkimi pleteninami, ki so odlična ideja tudi kot samosvoja večerna toaleta.

»Pletenine so na koži tako prijetne tudi pomladi.«

MAJA ŠTAMOL, modna oblikovalka, zase pravi, da zaspi in se zbudi z mislijo na obleke. Njena čudovita sodobna različica poročne obleke v izložbi Name je res kot iz sanj.

»Moda je zame priložnost za izražanje kreativnosti.«

Zgodba modne urednice Elle PETRE WINDSCHNURER temelji na preverjeni črno-beli klasiki, ki pa jih za poletje razburka poblisk premišljenega detajla.

»V precej izčiščen, minimalističen slog za piko na i vključite delikatno čipkasto perilo.«

 

Foto: Katja Kodba

Ponedeljek, 6. januar 2020 Tjaša, Nika in Lorella skupaj po prazničnih nakupih v Namo Ponedeljek, 6. januar 2020 Prazniki po našem okusu #iskrenozNama Četrtek, 14. november 2019 Modre odločitve za Črni petek #iskrenozNama Ponedeljek, 28. oktober 2019 Odkrito o zakritem #iskrenozNama Petek, 20. september 2019 Namin dan #zNAMOnaprej Sreda, 29. avgust 2018 Nov začetek Baby Centra v središču Ljubljane Ponedeljek, 10. april 2017 Namina premiera Upokojitev v stilu Petek, 18. november 2016 Že 70 let sijemo za vas - na četrtkov večer smo še posebej svetló! Petek, 23. september 2016 Praznovanje Naminih 70. let s poslovnimi partnerji Petek, 3. junij 2016 Namine izložbe Petek, 20. maj 2016 V prvi mestni veleblagovnici je bilo živahno na vsakem koraku Ponedeljek, 16. maj 2016 Večerno nakupovanje, 19. maj 2016 Petek, 15. april 2016 Knjiga o džugli Ponedeljek, 14. marec 2016 Prvi "Vsenajboljšičetrtek" je razveselil naše kupce Petek, 20. november 2015 Lepša stran življenja // Le bon côté des choses Petek, 23. oktober 2015 Afrodita predstavila pomlajevanje z Ma3genixom Četrtek, 24. september 2015 Namina premiera filma Sprehod po gozdu Sreda, 20. maj 2015 Dan nakupov, ki obuja spomine in vzbuja skomine Četrtek, 23. april 2015 Uspeh in moda z roko v roki Četrtek, 12. marec 2015 S Sneguročko v pomlad Petek, 5. december 2014 Znak ljubljanske kakovosti Petek, 21. november 2014 Pravljično nakupovanje v veleblagovnici Nama Petek, 7. november 2014 Da, tudi v slovenskih kreacijah se lahko sprehajate po Parizu Četrtek, 11. september 2014 Veleblagovnica Nama že šestič gostila filmsko premiero! Torek, 24. junij 2014 EMONA 200 in poletna muzejska noč v Nami Četrtek, 19. junij 2014 Nama Škofja Loka praznovala svoj 46. rojstni dan Petek, 23. maj 2014 Večer daljnega vzhoda v Nami Četrtek, 8. maj 2014 Nove dimenzije G-Stare Store Slovenia Ponedeljek, 28. april 2014 Nama in G-Star Raw trgovina v Cityparku Ljubljana Ponedeljek, 28. april 2014 Otvoritev novih izložb - Kitajska kultura v Nami