Vse, kar ste želeli vedeti o kremah z zaščitnim faktorjem

Zakaj je koristno poleti uporabljati zaščitno kremo vsak dan, in ne le ko se izpostavljate sončnim žarkom na morju, v hribih, na bazenu …

Dolgotrajna izpostavljenost ultravijoličnim (UV) žarkom, predvsem UVB in UVA, povečuje tveganje za razvoj kožnega raka. Ker se poškodbe zaradi UV-žarkov akumulirajo in ‘seštevajo’, je treba kožo zaščititi tudi, ko samo hitite po opravilih v mestu, se vozite v avtomobilu ali opravljate dela na domačem vrtu.

Medtem ko so UVB-žarki glavni povzročitelji sončnih opeklin, UVA-žarki prodrejo globlje v kožo in povzročajo poškodbe, ki vodijo do prezgodnjega staranja kože, kot so gube, izguba elastičnosti in hiperpigmentacija. Izpostavljenost soncu lahko povzroči tudi nastanek pigmentnih madežev, neenakomerne obarvanosti kože in fotodermatoze (kožne reakcije na svetlobo).

Dokazano je, da dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom brez zaščite vodi do splošne poškodbe kože, vključno s suhostjo, pordelostjo in zmanjšano sposobnostjo kože za obnovo in celjenje.

SPLETNI NAKUP

Kakšne zaščitne UV-filtre poznamo in kakšne so prednosti enih in drugih?

Kemični UV-filtri delujejo tako, da absorbirajo UV-sevanje in ga pretvorijo v toploto, ki se nato sprosti iz kože. Primeri kemičnih filtrov vključujejo avobenzon, oktokrilen, oktinoksat, homosalat, oktisalat in oksibenzon. Običajno so lažji in manj vidni na koži, kar omogoča enostavnejši nanos in prijetnejšo uporabo. Po nanosu so običajno prozorni in ne puščajo belega filma, kar je pogosta težava pri mineralnih filtrih. Ker pa se kemični filtri absorbirajo v kožo, lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo neželene učinke. Danes vse več blagovnih znamk med kemičnimi filtri izpušča oksibenzon, saj je povezan z negativnimi vplivi na morski ekosistem, zlasti na koralne grebene.

Mineralni UV-filtri, znani tudi kot fizikalni filtri, vključujejo sestavine, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid. Delujejo tako, da odbijajo in razpršijo UV-sevanje stran od kože. Ti so običajno manj dražeči in kot taki primernejši za občutljivo kožo. Ker mineralni filtri ne potrebujejo časa, da se absorbirajo, začnejo delovati takoj. Njihova največja slabost je njihova gosta tekstura, zaradi česar so slabše mazljivi in na koži lahko pustijo bel ali sivkast film.

V kakšnem vrstnem redu je treba pri negi kože obraza nanesti kremo z zaščitnim faktorjem?

Vrstni red je odvisen od več dejavnikov. Eden najpomembnejših pa je, ali krema, ki jo uporabljate, vsebuje mineralne zaščitne filtre (na bazi mineralnih filtrov, kot je cinkov oksid ali titanov dioksid) ali kemične. Če uporabljate kremo z mineralnimi filtri, jo nanesite kot zadnji korak (po serumu in vlažilni kremi). Delovala bo kot zaščitna plast, ki fizično blokira škodljive sončne žarke. Medtem ko kreme s kemičnimi filtri lahko nanašamo kot prvi ali zadnji korak v negi.

Koliko kreme z zaščitni faktorjem je treba nanesti?

Če količino kreme merimo v žlicah, velja, da za celotno telo odraslega potrebujemo dve žlici (30 ml) kreme, za zaščito obraza in vratu pa eno čajno žličko kreme (5 ml). Nekateri količino kreme za zaščito obraza odmerjajo tudi s prsti. Dolžina celotnega prsta naj bi ustrezala eni polovici obraza. Kremo je treba ponovno nanesti vsaki dve uri, še zlasti po plavanju, potenju ali brisanju z brisačo. Če nanašate kremo s kemičnim filtrom, jo nanesite vsaj 15 do 30 minut pred izpostavitvijo soncu, da se dobro vpije in začne delovati.

SPLETNI NAKUP

S klikom na sliko izdelka boste preusmerjeni v spletno trgovino, kjer izdelek lahko tudi kupite, v kolikor je na zalogi. V članku so prikazane polne cene brez popustov.

Zaščita pred soncem Centella calming daily sunscreen spf50 iunik
18,99 €
Zaščita pred soncem Zaščitna krema za telo in obraz spf 30 Madara
23,13 €
Zaščita pred soncem Bariesun mleko – eko pakiranje spf50+ Uriage
34,07 €
Zaščita pred soncem Sun care krema za sončenje extra sensitive f50 Afrodita
12,99 €
Zaščita pred soncem Photoderm obarvana krema za kožo z melazmo Bioderma
21,59 €
Zaščita pred soncem Voda v spreju za zaščito proti soncu spf 50 Caudalie
29,95 €
Zaščita pred soncem Losjon za obraz zf 50 beli čaj Coola
36,00 €
Zaščita pred soncem Mleko v spreju spf 50+ SVR
32,12 €
Zaščita pred soncem Otroška krema za sončenje spf 50+ Biarritz
27,99 €


Naslovna fotografija: Coola
Lektorirala: Mojca Zemljak

V kolikor izdelkov ni na voljo v spletni trgovini, nas obiščite v veleblagovnici Nama ali nam pišite na spletna.prodaja@nama.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Aktualno