Vlaganje v kakovost spanca je ena najboljših naložb v naše zdravje in blaginjo

Kakovosten spanec ne vpliva le na naše fizično zdravje, temveč tudi na naše čustveno stanje, kognitivne funkcije in celo na našo lepoto. Spanje zagotavlja celotno regeneracijo telesa. Obnavljajo se celice, mišice se sprostijo, raven stresnih hormonov se zmanjša, kar vodi v občutek svežine in energije ob prebujanju. Spanec igra ključno vlogo tudi pri kognitivnih procesih, kot so učenje, spomin, koncentracija in odločanje. Kakovosten spanec pripomore k boljši sposobnosti reševanja problemov in ustvarjalnosti. Med spanjem se krepi imunski sistem.

Poleg pozitivnih učinkov na zdravje ima dober spanec tudi izjemen vpliv na našo lepoto, videz kože. Med spanjem se koža obnavlja na celični ravni, kar vodi v bolj svež videz. Pomanjkanje spanca lahko povzroči temne podočnjake (čeprav so ti v večji meri povezani z neprimernim vzglavnikom in zastajanjem limfe), povešeno kožo in pospešeno staranje. Neustrezen spanec danes povezujemo tudi s povečanjem telesne teže in težavami pri nadzoru apetita. Med spanjem se namreč uravnava raven hormonov, ki vplivajo na občutek lakote in sitosti.

SPLETNI NAKUP

Kakovosten spanec je torej neprecenljiv za naše fizično, čustveno in mentalno zdravje. Vendar pa številni trpijo zaradi težav s spanjem. Spreminjanje dnevnih navad in okolja spanja lahko močno izboljša kakovost spanca, zato z vami delimo nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na dober spanec.

1. Ustvarjanje udobnega okolja za spanje
Zmanjšajte prisotnost motečih dejavnikov, kot sta svetloba in hrup. V spalnici si omislite zavese, odstranite vse naprave, ki oddajajo svetlobo, ali uporabite spalna maska. Poskrbite za primerno temperaturo, ki se giblje med 18 in 22°C, ter zadostno količino kisika (prezračevanje spalnice pred spanjem in po njem).

2. Ustalitev redne spalne rutine
Poskusite slediti rednemu urniku spanja, tudi med vikendi. To pomaga uravnavati notranjo biološko uro telesa. Nekaj ur pred spanjem se izogibajte kofeinu, alkoholu in nikotinu.

3. Sproščanje pred spanjem
To lahko vključuje branje, toplo kopel ali meditacijo. Pred spanjem se izogibajte modri svetlobi elektronskih naprav, saj lahko ta zavira proizvodnjo hormona melatonina, ki uravnava spanec. Čeprav redna telesna aktivnost lahko izboljša kakovost spanca, je na urnik ne vključite ob večernih urah.

4. Izbira pravega ležišča za spanje
Kakovostna postelja je ključnega pomena za zagotavljanje dobrega spanca. Izbrati moramo tako, ki ustreza našim individualnim potrebam in željam. Prav tako je pomembno, da se izognemo posteljam, ki so pretrde ali premehke, saj lahko takšne povzročijo bolečine v hrbtu in motnje spanja. Poleg tega je pomembno upoštevati tudi kakovost vzmetnic, vzglavnikov in posteljnine. Vzmetnica mora zagotavljati ustrezno podporo telesu in omogočati pravilno poravnavo hrbtenice. Kakovostni vzglavniki pa pomagajo ohranjati pravilno držo vratu in glave med spanjem. Da najdete najboljšo rešitev za spanec, pa ni treba več daleč. V Nami v četrtem nadstropju je namreč nov salon Perfecta Dreams, ki obiskovalcem omogoča odkrivanje in doživljanje vrhunskega spalnega udobja na enem mestu. Priznana blagovna znamka postelj in vzmetnic ter kakovostnega asortimana za zdravo spanje Perfecta Dreams edina v Sloveniji omogoča personalizirano prilagojeno posteljo glede na potrebe posameznikov. Posamezniki lahko izberete med več kot 3.500 kombinacijami, pri čemer se določijo dimenzija, baza, material, nogice, glavne stranice, vzmetnica, nadvložki in barva. Na voljo vam je celovita izbira ležišč, vključno z vzmetnicami, ležišči iz pene, oblazinjenimi posteljnimi okvirji in drugimi spalnimi dodatki, ki se lahko prilagajajo glede na individualne potrebe. Vse postelje imajo dve leti garancije, pri urejanju pa so zelo hitri, kar pomeni dostavo tudi že v 2 tednih.

SPLETNI NAKUP


Naslovna fotografija: Profimedia
Lektorirala: Mojca Zemljak

V kolikor izdelkov ni na voljo v spletni trgovini, nas obiščite v 4. nadstropju veleblagovnice Nama ali nam pišite na perfecta.nama@perfecta.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Aktualno