Dežni plašč za vse čase

Trenčkot ali trenč ima fascinantno zgodovino. Je kos oblačila, ki ne gre nikoli iz mode. Tudi letos ne.

Nosili so ga detektivi v hollywoodskih filmih noir. V tem plašču je bil leta 1942 v filmu Casablanca nepozabno šarmanten Humphrey Bogart. Enako zapeljiv je bil Roger Moore kot James Bond v filmu Samo za tvoje oči.

Trenč že skoraj sto let velja za enega najbolj klasičnih kosov, nosijo ga seveda tudi ženske, primeren je za h koktejl obleki, dnevni poslovni obleki (business standard) in bolj sproščenemu slogu. Leta 1851 je prvi dežni, takrat še volneni, plašč razvil britanski krojač John Emary in ga poimenoval aquascutum; po latinsko aqua namreč pomeni voda, scutum pa ščit. Zaradi uporabnih lastnosti ga je želela imeti angleška vojska in Emary je dobil toliko naročil, da je ustanovil podjetje Aquascutum. Le nekaj let pozneje je Thomas Burberry za trenč uporabil bombaž, bombažne niti pa pred tkanjem impregniral, da je bilo blago vodoodporno in zračno. Burberry je ukrojil kar 500.000 plaščev za britanske vojake v prvi svetovni vojni, da bi jih plašč varoval pred mrazom in dežjem v strelskih jarkih. Od tod tudi ime trenč, ki izhaja iz angleške besede za jarek (trench).

Dežni plašč z desetimi sprednjimi gumbi, širokim pasom z veliko zaponko in žepi z gumbi je v petdesetih letih prejšnjega stoletja postal najbolj zaželeno modno oblačilo. Pozneje ga je med zvezdniki oboževal tudi glasbeni kameleon David Bowie. Ta znameniti plašč ima na zadnji strani sedelce, da s telesa odvaja dež, epolete za oznake, na zapestju pa trak s kovinskimi obročki, ki omogoča, da se rokav stisne. Tradicionalne barve so rumenorjava, črna, bež in kaki. Med najbolj klasičnimi in najbolje krojenimi pa je še vedno Burberryjev trenčkot s karirastim vzorcem na podlogi plašča.

 

Ponudbo moških plaščev znamk Digel, G-Star in Pierre Cardin, boste našli na moškem oddelku v 2. nadstropju Name.

V kolikor izdelkov ni na voljo v spletni trgovini, nas obiščite v veleblagovnici Nama ali nam pišite na spletna.prodaja@nama.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Naslovna fotografija: Profimedia

Aktualno