Perfecta Dreams: Ta nespečnost

Skoraj vsak se kdaj v življenju sreča z nespečnostjo, pa naj bo to posledica stresa in duševnega napora ali pa zaradi oslabljenega fizičnega zdravja. Ta simptom je pogosto prezrt, kar je napačno, saj dolgoročno negativno vpliva na razpoloženje, koncentracijo, povečuje tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen in zmanjšano imunost. Strokovnjaki trdijo, da nespečnost prizadene kar dve tretjini svetovnega prebivalstva, tudi v Sloveniji ni nič drugače.

Raziskava Centra za motnje spanja in budnosti oddelka Klinike za psihiatrijo Vrapče kaže, da od tega 11 odstotkov ljudi trpi za hujšo obliko nespečnosti. Somnologi, ki že leta pozorno spremljajo ta simptom, se strinjajo, da so te številke pravzaprav še hujše zaradi negotovosti in strahu pred pandemijami, potresi, vojnami in krizo. Pogosteje prizadene ženske, zlasti v postmenopavzi.

SPLETNI NAKUP

Nespečnost je zelo pogosto povezana z drugimi motnjami spanja, najpogosteje z apnejo, ki povzroči ponavljajoče se prenehanje dihanja med spanjem.

Podjetnica Zvijezdana Budišćak je ugotovila, da ima apnejo, simptome pa opazil njen mož. Zvijezdana je opazila, da se vsak dan zbuja utrujena, čeprav je včasih spala tudi 10 ur.

“Nekateri res, ne glede na to, koliko se trudijo, ne morejo zaspati. Pri meni pa je bilo tako, da sem zaspala, ponoči pa sem se zelo pogosto in nezavedno zbujala. To je trajalo približno eno leto. Moj mož je opazil, da med spanjem preneham dihati,” pojasnjuje naša sogovornica. To je lahko zelo nevarno, saj ko telo ne dobi dovolj kisika, pride do okvar notranjih organov,” pravi Zvijezdana. Zato že zadnjih 10 let uporablja aparat za pomoč pri dihanju, ki ji v telo preko maske dovaja kisik, ko preneha dihati. Naprava ji je spremenila življenje, poudarja.

Eden od vzrokov za nespečnost je tudi okvara ščitnice, za kar se zadnje mesece zdravi dolgoletna novinarka Ivna Bobanac. Epizoda nespečnosti je trajala mesec in pol, ko je vsako noč spala le tri ure. Kmalu se je začela počutiti strašno utrujeno, izčrpano in nezbrano.

“Začela sem jemati zdravila, ki mi jih je predpisal endokrinolog, a šele ko sem se odločila urediti spanec, je nespečnost izginila. Od takrat vsak dan pred spanjem odstranim mobilni telefon in ne gledam televizije. Grem na sproščujoč sprehod, se stuširam in umirim misli. S temi malimi rituali sem potrebovala le teden dni, da sem se znebila nespečnosti,” razlaga Ivna. Svetovna zdravstvena organizacija je pomanjkanje spanja označila za svetovno zdravstveno epidemijo. Strokovnjaki se strinjajo, da je kakovosten spanec ključnega pomena, prav tako pa je potrebno poskrbeti tudi za higieno spanja – zračiti prostore, redno menjati posteljnino, prilagajati hrup in svetlobo, izbirati kakovostne vzmetnice, vzglavnike in postelje.

Pri blagovni znamki Perfecta Dreams smo mislili na vse to in še več. V našem spalnem programu sami izberete in kombinirate vsak sestavni del postelje – udobje in čvrstost vzmetnice, funkcionalnost postelje ter njen izgled. Na voljo imamo ležišča iz pene, z vzmetmi, gel jedrom in lateksom. Vsako izmed njih ima svoje specifične prednosti, izbira pa je odvisna od vaših želja. Gel je na primer inovativen material, ki zagotavlja izjemno udobje, saj se oblikuje glede na telesno strukturo posameznika. Zelo pomemben element v klasičnih okvirjih je letveno dno, ki vzmetnici omogoča dihanje in s tem podaljšuje njeno življenjsko dobo. Na voljo so lesena in kovinska, strokovnjaki za spanje v naših salonih pa vam lahko svetujejo, katero je za vas najprimernejše.

Pomagata topla kopel in skodelica čaja

Nespečnost je lahko posledica marsičesa, med drugim tudi artritisa, refluksa, Parkinsonove bolezni, pa tudi sindroma nemirnih nog. Prav ta bolezen je težava Lidije Siget, pravnice, zaposlene v kadrovski službi. Že kot otrok se je soočala s kronično utrujenostjo, saj je zelo slabo spala. Ponoči se je pogosto zbujala, bila je občutljiva na najmanjše šume ali svetlobo, dolgo je potrebovala, da je zaspala in pogosto je imela epizode spalne paralize. Vse to je povzročilo pomanjkanje koncentracije, slabo in depresivno razpoloženje in skoraj nikakršno učinkovitost.

Dodaja, da je s temeljito raziskavo prišla do edine možne ugotovitve – sindroma nemirnih nog. Naročila se je na Kliniko za motnje spanja, kjer so ji po preživeti noči na podrobni analizi spanja diagnosticirali sindrom. Na koncu se je izkazalo, da ima enako bolezen njena mama. “Ko veš, kaj je narobe s tabo, je to kasneje zelo enostavno nadzorovati. Nespečnost so mi blažile le tople kopeli, čaji, dolgi sprehodi in pogovori z najdražjimi”, pripoveduje Lidija.

SPLETNI NAKUP


Naslovna fotografija: Perfecta Dreams
Lektorirala: Melanija K. Matoh

V kolikor izdelkov ni na voljo v spletni trgovini, nas obiščite v 4. nadstropju veleblagovnice Nama ali nam pišite na perfecta.nama@perfecta.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Aktualno