Mesec oktober je zaznamovala razstava oblikovalskih projektov Sadar + Vuga

Arhitekturni biro Sadar+Vuga se je letos v okviru Meseca oblikovanja, v 1. nadstropju veleblagovnice Nama, predstavil z dvema oblikovalskima projektoma, Zaklade in Folije.

Bili smo na otvoritvi, kjer so nas obiskali mnogi ljubitelji mode, umetnosti, lepote in arhitekture. Kulinarični partner dogodka Vivo Catering je v sodelovanju s pastry chefom Tomijem Češkom, ki je si je v letu 2022 prislužil naslov zmagovalec Gault&Millau, ustvaril pravo sladko fantazijo v obliki Aljaževih stolpov.

Oglejte si nekaj utrinkov z dogodka, kjer so se prepletali dizajn, okusi, tradicija in trajnost.

Foto: Saša Despot

Foto: Katarina Mljač

VEČ O OBLIKOVALSKEM PROJEKTU ZAKLADI

Zakladi so družina posameznih kosov pohištva in uporabnih predmetov, ki so nastajali vzporedno z arhitekturnimi in interierskimi projekti biroja, medtem ko so Folije samostojen oblikovalski projekt.

Vsak izdelek iz družine Zakladov pripoveduje svojo zgodbo, ki se je razvila v vzporednem odnosu med njegovo uporabnostjo in interpretacijo enega izmed značilnih slovenskih naravnih motivov, kot so magična alpska jezera, najvišja gora, etnološki motiv srca ali elementi tradicionalne obrti. Njihov izraz je neposreden, barvit in nenavaden. Prostore atmosfersko obarvajo samostojno, v parih ali v skupinah.

BLED
Mizica Bled povzema stvarno obliko Blejskega jezera. Znamenit otoček s cerkvijo na sredini otoka je kot negativ izrezan iz njegove površine. Majhnost mizice, žlahtnost zlate in srebrne barve ter posamezni detajli dajejo temu uporabnemu predmetu pridih dragocenosti.

JULIJCI
Julijci so alpski masiv z najvišjo goro Triglav. Klop Julijci sestavlja enostavna, široka in ravna površina sedalnega dela ter naslonjala in naslona za roke, ki posnemajo ikonične obrise Julijskih Alp. Različna razporeditev naslonjal in naslonov spreminja obliko klopi in vpliva na načine sedenja. Uporabnike vabi k interakciji ali, z drugačno razporeditvijo, k naglašeni zasebnosti.

TRIGLAV
Najvišja slovenska gora Triglav se mogočno dviga nad ravnicami in je nacionalni simbol. Stol Triglav je s svojo masivnostjo, obliko in barvo prezenten kos pohištva, ki spominja na prestol. Preseneti z zadržano bazo in mogočnim večploskovnim naslonom ter naslonjali za roke. Triglav lahko stoji samostojno, še bolje pa se izkaže v skupini, kjer nas spomni na razbrazdano gorsko verigo.

BOHINJ
Jezero Bohinj je magično alpsko jezero, ki spreminja barve glede na letne čase in vreme, njegove globine in plitvine pa tvorijo neverjetno paleto barv. Preproga Bohinj s svojo obliko in materialnostjo prinaša kanec te lepote v poslovno avlo ali markira prostor za igro doma.

ROZA
Ptičja krmilnica Roza ploske elemente src z zgibanjem sestavi v bujen prostorski predmet. Posodica za hrano in streha nad njo na dolgem peclju spominjata na vrtnico, ki v našem vrtu cveti tudi pozimi.

HELGA
Lončarstvo je slovenska tradicionalna obrt, majolike za vino in velike lončene peči pa nepogrešljivi elementi vernakularnega ambienta. Ker se je vino preselilo v buteljke in ogrevanje v tla, postajajo vinska stojala Helga tisti elementi, kjer se stara obrt sreča s sodobnim interierjem. Zaradi svoje modularnosti lahko zavzamejo stojala različne velikosti in oblike.

Sadar + Vuga: Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Belen Villan Fernandez, Lovrenc Kolenc, Maša Ogrin
Fotografija: Klemen Ilovar
Grafično oblikovanje: Nejc Prah
Umetniško vodenje: Urša Vrhunc

Bled
Julijci
Triglav
Bohinj
Roza
Helga

VEČ O OBLIKOVALSKEM PROJEKTU FOLIJE

Folije so funkcionalni kosi, njihova moč pa je prav v očarljivi in vedri pojavnosti. Posamično ali v množicah veselo naseljujejo površine doma ali javnih prostorov, individualizirajo prostor, ga napolnijo z barvo in markantnim značajem.

Naslovna fotografija: Katarina Mljač
Lektorirala: Melanija K. Matoh
Foto dogodka: Saša Despot

V kolikor izdelkov ni na voljo v spletni trgovini, nas obiščite v veleblagovnici Nama ali nam pišite na spletna.prodaja@nama.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Aktualno