Pogovori o materinstvu s Klavdijo Slapar: Nasveti za dobro počutje in povezanost

V obdobju, ko novopečene mamice stopajo na pot materinstva, se srečujejo z nizom čustvenih in fizičnih izzivov. Pomembno je, da se v tem času spomnijo, da niso same in da sprejemanje pomoči ni znak šibkosti, ampak moči.

Nespečnost in utrujenost sta dva izmed največjih izzivov, s katerimi se soočajo nove mamice. Kot pojasnjuje Klavdija Slapar, mag. ZDŠ, dipl. bab., spec. zakonske in družinske terapije, IBCLC, dolgotrajno pomanjkanje spanja poruši čustveno ravnovesje in lahko poveča raven stresa in tesnobe. Klavdija Slapar svetuje: “Pri soočanju z nespečnostjo pomaga skrb zase, ki po navadi v poporodnem obdobju ni na prvem mestu – vendar bi morala biti. Najprej mora mamica poskrbeti zase, da bo ona v redu in tako bo lažje poskrbela tudi za dojenčka. Seveda je izjemnega pomena tudi podpora s strani partnerja in drugih. Predvsem lahko pomagajo s pogovorom, opravljanjem gospodinjskih opravil in včasih tudi s skrbjo za dojenčka za krajši čas, če seveda mamica čuti, da bi jo to podprlo, ji pomagalo. Velikokrat mamice povedo tudi, da jim je pomagalo znanje o spanju dojenčka in informacije o trajanju nespanja, kar jim pomaga pri normalizaciji novega ritma spanja oziroma odsotnosti preteklega ritma tekom dneva.” Ključno je, da mamice najdejo čas za skrb zase in uporabijo metode, kot so meditacija in sprostitvene tehnike, za izboljšanje kakovosti počitka.

Podpora in razumevanje partnerja ter družinskih članov igrajo neprecenljivo vlogo pri premagovanju čustvenih izzivov po porodu. Deljenje odgovornosti in odprto komuniciranje krepijo občutek povezanosti in zmanjšujejo občutke osamljenosti. “Čustvena podpora partnerjev, staršev ali drugih družinskih članov lahko zagotovi potrditev, spodbudo in praktično pomoč,” izpostavlja Klavdija.
Obvladovanje stresa, povezanega z novo vlogo in skrbjo za novorojenčka, zahteva postavljanje realnih pričakovanj in sočutje do same sebe. Rutine in dejavnosti, ki mamam vračajo občutek nadzora in jim omogočajo povezovanje z dojenčkom, so ključne za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja.

“Dojenje je naraven in čudovit vidik materinstva, ki krepi edinstveno vez med materjo in otrokom, hkrati pa zagotavlja optimalno prehrano in imunsko podporo. Vendar pa je za mnoge mlade mamice dojenje lahko polno izzivov, ki zahtevajo potrpežljivost, vztrajnost in podporo,” pravi Klavdija Slapar. Soočanje z izzivi dojenja zahteva informiranost, potrpežljivost in iskanje podpore pri strokovnjakih. Težave pri pristavljanju in bolečine so pogosti izzivi, ki pa se jih da premagati s pravilno tehniko in podporo. “Dejavniki, kot so neoptimalno pristavljanje otroka, hormonska nihanja, stres in nekatera zdravstvena stanja, lahko prispevajo k nizki proizvodnji mleka. Mehanizmi za spopadanje z majhno količino mleka vključujejo pogosto in učinkovito dojenje ali črpanje za spodbujanje proizvodnje mleka, podpora z naravnimi pripomočki za povečanje laktacije, ipd. V prvi vrsti pa se največkrat vprašamo ali je mleka dejansko premalo ali se v ozadju skriva strah, da nečesa ne delajo prav, ki največkrat izvira iz komentarjev ali nasvetov, ki so jih prejele iz okolice,” je svoje izkušnje delila naša sogovornica.

Sprejemanje telesnih sprememb po porodu je proces, ki zahteva čas, sočutje do sebe in podporo skupnosti. Deljenje izkušenj z drugimi mamami lahko pomaga pri sprejemanju nove telesne podobe in krepitvi samozavesti. Ohranjanje dobrega telesnega in duševnega zdravja v prvih tednih po porodu zajema pripravo poporodnega načrta, ki vključuje podporne osebe in strategije za ohranjanje zdravja. “Počitek in nežnost do poporodnega telesa sta darilo,” poudarja Klavdija Slapar.

Vzpostavljanje povezanosti z novorojenčkom je ključno za dobro počutje mame in otroka. Po porodu redko kdaj pride do filmskega navezovalnega trenutka med mamo in dojenčkom, saj večina porodov ne poteka popolnoma naravno, kar pa zmoti naraven proces navezovanja. Mlade mamice pa si lahko povezavo z dojenčkom okrepijo z aktivnostmi, kot so masaža dojenčka, stik koža na kožo, dojenje, crkljanje, skupno spanje, nežna igra ali pomirjujoča rutina, ki ju vsak dan popelje v dan ali pa v spanec.

Marsikatera mama se morda znajde na zahtevni poti materinstva, polni neprespanih noči, negotovosti, dvomov vase in novih izzivov. A verjemite, da v tem niste same in se nas večina na trenutke počuti same, nemočne in na robu svojih zmožnosti. Podporno okolje, ki ga zgradite okoli sebe, vaš partner, družina in prijatelji, so vaša mreža varnosti, ki vam stoji ob strani, vam pomaga in verjame v vas.

V Baby Centru razumejo potrebe in izzive novopečenih mam. Tu so, da vas podprejo na vsakem koraku vaše poti, z izdelki in nasveti, ki olajšajo vaš vsakdan in vam pomagajo graditi trdne temelje za vašo novo družino. Od pripomočkov za dojenje, ki pomagajo pri lajšanju težav z laktacijo, do udobnih oblačil, ki se prilagajajo vašemu telesu po porodu, podprejo vas na vsakem koraku. Zato se lahko osredotočite na to, kar je resnično pomembno – vzpostavljanje vezi z vašim novorojenčkom in skrb za lastno dobro počutje. Pomembno je, da si kot nova mamica vzamete čas zase, da negujete svoje duševno in telesno zdravje. Bodite potrpežljive s svojim telesom in dovolite si čutiti vse občutke, ki prihajajo s to novo vlogo. Zapomnite si, da je povsem človeško poiskati pomoč in da sprejemanje podpore ni znak šibkosti, ampak korak k moči in samozavesti.


Naslovna fotografija: Baby Center
Lektorirala: Melanija K. Matoh

Za več informacij pokličite oddelek Baby Center, na telefonsko številko (01) 546 64 24 ali 051 487 945 ali nam pišite na pe56@babycenter.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Aktualno