Novo v Spar Nama: Toskana, italijanska tradicija, ki jo obožujejo vsi pravi gurmani

Zgodba o podjetju Toskana je zgodba o ljubezni in strasti do italijanske tradicije in njene očarljive kulinarike. Toskanec in slovenka, Raul Lupi in Tatjana Poženel sta ponosna, predana in vztrajna lastnika podjetja Toskana d. o. o., ki se po 24 letih poslovanja še vedno uvršča med vodilne na svojem področju v Sloveniji. Od ostalih ju ločuje njuna edinstvena zgodba, ki sega onkraj državnih meja, skromni začetki in pristnost, ki se ohranja iz leta v leto. Zato smo to izjemno zgodbo z največjim veseljem povabili tudi v Spar Nama, kamor vas vabimo, da preizkusite njihove gurmanske specialitete.

Kako zgodbo o znamki Toscana opisuje, njen ustanovitelj Raul Lupi?

Idejo je rodila strast do Italije in sodelovanje, ki pa se ni začelo pri nas ali v Italiji, temveč v Angliji. Tja je po nove izzive in delovne izkušnje odšla Tatjana iz Ljubljane. Raul, domačin iz Toskane in strastni italijanski študent hotelirstva, pa se je tam želel naučiti angleščine. Prav v enem izmed gostinskih obratov sta se mlada Raul in Tatjana kot sodelavca spoznala in zaljubila. Njuna pot ju je po dveh letih življenja v Angliji popeljala v Italijo, Raulov dom v mestu Rosignano blizu Livorna v Toskani, kjer je njuna poslovna ideja prvič zaživela.

Nedelje sta preživljala z Raulovo mamo in babico ob izdelovanju svežih italijanski testenin po starem družinskem receptu. Nad idejo, da bi sveže testenine izdelovali  v Sloveniji, ki je prešinila Tatjano med večernim kuhanjem čaja, je bil Raul navdušen. Tako sta z organizacijo in pripravo v zvezi z odprtjem podjetja začela kar že naslednji dan in prepričala tudi Raulovo družino. Čez eno leto, leta 1994, sta že izdelovala testenine.

Seveda pa začetki nikakor niso bili lahki, saj sta praktično začela iz nič, brez izkušenj v podobnih delih. Delo je bila sprva ročno, Raul je prvo leto in pol delal ponoči, da so  lahko naslednji dan sveže testenine prispele na tržnico. Začetek je bil zelo težak tudi zato, ker ljudje niso verjeli, da so testenine sveže in ne zamrznjene. Zato sta velikokrat prihajala domov brez zaslužka. Ob sobotah je Raul pomagal Tatjani in v slogu italijanskih prodajalcev vabil mimoidoče na pokušino. Jezikovna ovira italijansko govorečega Raula pa pri tem ni bila v pomoč, a vseeno jo je po 5 letih življenja v Sloveniji tako rekoč obvladal in danes jo govori odlično.

Da je izdelek odličen, so najpomembnejše kakovostne sestavine. Veliko časa posvečam raziskovanju. Iščem nove izdelke, jih poskušam z majhnimi količinami in se odločam kaj je primerno za naš trg. Žal konkurenca izkorišča našo ponudbo in skuša z enakimi izdelki prodreti v velike trgovske verige. Zato izvor in ime proizvajalca nekaterih delikatesnih izdelkov ostaja skrivnost za širšo javnost. Od ponedeljka do petka v kletni etaži veleblagovnice Nama, so za vas odprti od 9. do 20. ure, ob sobotah pa od 9. do 18. ure.

Aktualno