Kako zavezati kravato?

Torek, 8. marec 2016

Ali ste vedeli, da obstaja 32 različnih načinov vezanja kravat?

In v tej poplavi je seveda težko izbrati tistega, ki vam bo najbolj všeč in ki ga boste zavezali brez težav ali celo pomoči.

Kravata je pri moškem sestavni del svečane oprave, veliko moških pa jo nosi vsakodnevno zaradi službenih obveznosti ali pa ker so ljubitelji nošenja kravat. Ne glede na to, s kravato je treba znati rokovati in se slej kot prej spoznati z vozli, ki vladajo v moškem modnem svetu.

Kravate se zavezujejo po različnih fazah. Upoštevati je potrebno, da zvezana lepo pade in se njen konec zaključuje s pasom hlač. Najlepše padajoča kravata je zložena na roko in zadaj ročno zašita z nitko. Nitke nikar ne odstranite, saj ponazarja prestižnost kravate. Vzorci in barve kravate naj se ujemajo z barvo obleke, srajce in barvno lestvico posameznika.

4 najbolj pogosti stili vezanja kravate so:

Windsorski kravatni vozel:
To je praoče vseh kravatnih vozlov in je nekaj, kar bi moral znati vsak moški. Prikazuje profesionalnost in deluje najbolje v situacijah, kjer želite izgledati profesionalno in urejeno.

1. Kravato namestite preko ramen, z zgornjo stranjo navzgor. Debelejši del mora biti za kakšnih 30 cm nižje od ožjega. Če ste desničar mora biti debelejši del usmerjen proti desni, levičarji pa v levo. Postopki so opisani za desničarje.

2. Prekrižajte debelejši del preko tanjšega, da dobite X dokaj blizu vratu (približno pri drugem gumbu na srajci). Večina kravat ima na tanjšem delu poseben šiv, ki označuje, kje jo je potrebno prekrižati.

3. Debelejši del nato potegnite pod tankim delom skozi zanko pri vratu navzgor. Spustite ga, da prekrije tanjši del kravate navzdol.

4. Potegnite debelejši del v levo pod tanjšega, ga potegnite navzgor preko vozla in ponovno spustite skozi zanko pod tanjšim delom.

5. Potegnite debelejši del iz leve proti desni, da prekrijete vozel.

6. Potegnite debelejši del pod zanko in ga spustite navzdol, da ponovno prekrije tanjši del.

7. Ko spustite debelejši del navzdol, ga potegnite skozi vozel, se pravi zanko, ki ste jo ustvarili s prečnim premikom debelejšega dela preko vozla.

8. Zadnji korak je, da zategnete vozel. Z eno roko primete vozel in potegnete debelejši del kravate. Ko kravato slečete, zmeraj potegnite ven tanjši del in nato razvijte vozel, saj je s tem ne boste poškodovali.

Polovični windsor:
Polovični windsor ni tako obsežen kot klasičen windsor, zato je primeren za bolj ozke ovratnike in mehkejše srajce.

1. Kravato namestite okoli ramen enako kot pri klasičnem windsorju.

2. Napravite križ tako kot pri klasičnem windsorju.

3. Debelejši del nato potegnite pod tankim delom skozi zanko pri vratu navzgor. Spustite ga, da prekrije tanjši del kravate navzdol.

4. Potegnite debelejši del iz desne proti levi, tako da prekrijete vozel. Nato sledi naslednji korak, s katerim dokončamo vozel.

5. Potegnite debelejši del ponovno skozi zanko od spodaj.

6. Debelejši del nato potegnite skozi zanko navzdol. Dokončajte vozel,l tako da ga zategnete in popravite morebitne gube.

Enostavni kravatni vozel:
Ta vozel naredi nekaj asimetrije, ki izgleda odlično pri klasičnih srajcah, poleg tega pa je zelo preprost in ne vzame veliko časa.

1. Namestite kravato po enakem postopku kot pri windsorju.

2. Prekrižajte debelejši del preko tanjšega, da dobite X dokaj blizu vratu (približno pri drugem gumbu na srajci).

3. Potegnite debelejši del pod tanjšega in ga nato še enkrat vrneti preko tanjšega dela in ga potegnite pod vozlom navzgor ter spustite navzdol skozi zanko.

4. Zaključite vozel tako, da ga zategnete.

Pratt vozel:
Pratt je verjetno najbolj univerzalen vozel, kar jih obstaja, in se poda k praktično vsaki srajci in obleki. Je simetričen in ni pretirano kompliciran.

1. Postavite kravato na ramena, tako da so šivi obrnjeni navzgor (obratno kot pri prejšnjih vozlih). Debelejši del mora biti približno 30 cm nižje od tankega dela.

2. Prekrižajte debelejši del pod tanjšega, nato pa ga potegnite preko zanke in povlecite navzdol. Bodite previdni, da ne poškodujete kravate.

3. Potegnite oba dela, da dobite trden vozel. Nato potegnite debelejši del preko tanjšega dela v desno, da prekrijete vozel.

4. Potegnite debelejši del pod vozlom in ga nato potegnite navzdol skozi zanko. Drugi del vozla je prikazan v naslednji sliki.

5. Zategnete vozel.


Če pa želite še posebej izstopati, se naučite naslednjih dveh vozlov.

Vozel Eldredge:

Vozel Trinity:

In še dva nasveta, ki jih upoštevajte, ko kupujete kravato.

  • Primite jo na ožjem koncu dela, da prosto pade. Pri tem bodite pozorni, ali pada ravno ali zvito. Če se kravata zvija, potem je ne kupite, saj boste imeli probleme pri zavezovanju le te. Zaželeni materiali za kravate so svila ali drugi kvalitetni sodobni materiali. Vzorci naj ne bodo natisnjeni ampak izvezeni.
  • Kravata je pomemben kos garderobe in pomembno je, da nosite kravate, ki ste jih izbrali sami. Podarjenih kravat, ki vam niso všeč, ne nosite, saj se v njih ne boste dobro počutili. Kravata izraža vaš karakter in slog življenja, zato je pomembno, da vam je res všeč. Na zalogi jih imejte vsaj nekaj, da boste lahko izbrali aktivnosti in življenjskemu dogodku primerno kravato. 
Sreda, 19. junij 2019 Lorellin nasvet za letošnje kopalke! Petek, 12. april 2019 Najbolj trendi vzorci in potiski leta 2019 Ponedeljek, 25. marec 2019 Dobrodošli v svetu popolne kože Petek, 1. marec 2019 Ste že našli svojo popolno spomladansko jakno? Torek, 26. februar 2019 Ženske bluze – zmagovalke v večnamenskosti Sreda, 9. januar 2019 Moška srajca - enostavna eleganca Ponedeljek, 18. junij 2018 Kako se zaščititi pred soncem? Torek, 12. junij 2018 Desigual torbice v Nami Petek, 25. maj 2018 Kako skrbeti za lase in lasišče svetujejo strokovnjaki iz podjetja Naturavit Sreda, 18. april 2018 Kakšne kopalke izbrati glede na postavo? Sreda, 11. april 2018 V kraljestvu začimb ... Sreda, 4. april 2018 Imate pravi parfum zase? Četrtek, 8. marec 2018 20 nasvetov za čiščenje s sodo bikarbono Četrtek, 1. marec 2018 Modne zapovedi za pomlad in poletje 2018 Ponedeljek, 15. januar 2018 Wellmaxx - inteligentna nega proti staranju kože Sreda, 10. januar 2018 Pozimi je potrebno dodatno vlažiti kožo ... Ponedeljek, 8. januar 2018 Že imate svojo najljubšo zimsko obleko? Četrtek, 5. oktober 2017 V boj z onesnaženjem ali kako zaščititi svojo kožo Torek, 11. julij 2017 Kdaj je čas za nakup novega spodnjega perila? Ponedeljek, 10. april 2017 11 nasvetov za peko potice Petek, 7. april 2017 Kakšne kopalke boste nosili v letu 2017? Četrtek, 9. februar 2017 Kako izdelati pustno masko? Torek, 24. januar 2017 Kako vašim pleteninam podaljšati življenjsko dobo? Petek, 4. november 2016 Kako izbrati pravo posteljnino? Torek, 18. oktober 2016 Kako ustaviti čas? Petek, 7. oktober 2016 Kako naličiti ustnice? Ponedeljek, 30. maj 2016 Kopalke za vse postave Torek, 8. marec 2016 Kako zavezati kravato? Sreda, 27. januar 2016 Projekt TELO Torek, 12. januar 2016 Na kaj morate biti pozorni pri izbiri vlažilne kreme?