Kako vašim pleteninam podaljšati življenjsko dobo?

Torek, 24. januar 2017

V jesenskem, zimskem in zgodnje pomladanskem času ni nič bolj udobno in prijetno, kot so pletenine. Tople so, mehke in nežne, oblečete jih lahko za v službo, prosti čas, primerne pa so tudi za takrat, ko potrebujete kaj bolj elegantnega. Zato v vaši omari skoraj ne smejo manjkati. Pletenine so modne vedno, zato jih lahko nosite ne glede na trenutne modne smernice. In da bi jih lahko ohranili lepe čim dlje, za ravnanje z njimi upoštevajte nekaj spodnjih nasvetov, ki bodo podaljšali življenjsko dobo vašim priljubljenim pleteninam.

Najljubši pulover iz tankega pletiva pri pranju dajte raje v bombažno vrečko, da se med pranjem ne zaplete z drugim kosom in bi se pri tem izvlekle niti. Šal iz masivne pletenine ima pogosto bolj zapleteno teksturo, zato ga je najbolje prati ročno. Najbolje pa ga je dati očistiti v kemično čistilnico, kjer ga bodo zagotovo očistili tako, da ga pri tem ne bodo poškodovali. Obleko iz kašmirja je potrebno negovati nežno in skrbno, da ohrani svojo mehkobo. Lahko jo operete tudi sami doma, vendar to storite na najnižji temperaturi z blagim detergentom. Obleko po pranju posušite na zraku, da se vam ne bo skrčila. Ozek pleten puli je eden najbolj praktičnih kosov, saj ga lahko nosite k praktično vsemu. Hlačam, krilu, pod obleko … Pri pranju upoštevajte navodila za pranje, saj je to oblačilo, ki ga največkrat oblečete.

Upoštevajte pa še nekaj pravil, ki vam bodo pomagali pri vaših pleteninah:

-          Preden oblačila za dlje časa pospravite v omaro, jih dobro operite, saj mrčes, ki lahko poškoduje občutljive pletenine, privlačijo znoj in madeži. Shranjujete jih lahko tudi v neprepustno zaprtih plastičnih vrečah v hladnem in suhem prostoru.

-          Za vaše volnene izdelke je najprimerneje suho čiščenje, ki pa je seveda precejšen strošek. Zadostuje tudi ročno pranje, vendar morate skrbno slediti navodilom na izdelku. V mlačno vodo vlijte dva brizga tekočega praška za pranje občutljivega perila. Oblačilo obrnite navzven in potopite, nekajkrat ga rahlo podrgnite in pustite namakati deset minut. Dvakrat ga sperite, nato pa nežno stiskajte, da izteče voda. Oblačila nikoli ne ožemajte ali obešajte, saj se mokra volna hitro raztegne.

-          Ko boste vaše volneno oblačilo sušili, ga položite na čisto brisačo na ravni podlagi in to nežno zavijte, da iztisnete preostanek vode. Nato oblačilo razprostrite na novo brisačo ali mrežasto rešetko ter pustite, da se posuši, tako boste tudi preprečili morebitne deformacije ali poškodbe. Na splošno velja, da pletenin nikoli ne sušite blizu vira toplote ali na radiatorju, ker jih lahko uniči ali zmanjša. Izogibajte se tudi obešalniku, saj se lahko oblačila zaradi vode precej raztegnejo.

-          Drobne kroglice, ki se rade pojavijo tam, kjer volna drgne ob drug material, in delujejo zelo neestetsko, pobrijte z brivnikom za volno.

-          Oblačila zaščitite pred molji z ustreznimi sredstvi. Hranite jih v suhem in temnem prostoru, saj jim lahko vlaga in prevelika izpostavljenost svetlobi škodita. In vsake toliko časa jih le vzemite iz omare, da jih malo prezračite.

Sreda, 19. junij 2019 Lorellin nasvet za letošnje kopalke! Petek, 12. april 2019 Najbolj trendi vzorci in potiski leta 2019 Ponedeljek, 25. marec 2019 Dobrodošli v svetu popolne kože Petek, 1. marec 2019 Ste že našli svojo popolno spomladansko jakno? Torek, 26. februar 2019 Ženske bluze – zmagovalke v večnamenskosti Sreda, 9. januar 2019 Moška srajca - enostavna eleganca Ponedeljek, 18. junij 2018 Kako se zaščititi pred soncem? Torek, 12. junij 2018 Desigual torbice v Nami Petek, 25. maj 2018 Kako skrbeti za lase in lasišče svetujejo strokovnjaki iz podjetja Naturavit Sreda, 18. april 2018 Kakšne kopalke izbrati glede na postavo? Sreda, 11. april 2018 V kraljestvu začimb ... Sreda, 4. april 2018 Imate pravi parfum zase? Četrtek, 8. marec 2018 20 nasvetov za čiščenje s sodo bikarbono Četrtek, 1. marec 2018 Modne zapovedi za pomlad in poletje 2018 Ponedeljek, 15. januar 2018 Wellmaxx - inteligentna nega proti staranju kože Sreda, 10. januar 2018 Pozimi je potrebno dodatno vlažiti kožo ... Ponedeljek, 8. januar 2018 Že imate svojo najljubšo zimsko obleko? Četrtek, 5. oktober 2017 V boj z onesnaženjem ali kako zaščititi svojo kožo Torek, 11. julij 2017 Kdaj je čas za nakup novega spodnjega perila? Ponedeljek, 10. april 2017 11 nasvetov za peko potice Petek, 7. april 2017 Kakšne kopalke boste nosili v letu 2017? Četrtek, 9. februar 2017 Kako izdelati pustno masko? Torek, 24. januar 2017 Kako vašim pleteninam podaljšati življenjsko dobo? Petek, 4. november 2016 Kako izbrati pravo posteljnino? Torek, 18. oktober 2016 Kako ustaviti čas? Petek, 7. oktober 2016 Kako naličiti ustnice? Ponedeljek, 30. maj 2016 Kopalke za vse postave Torek, 8. marec 2016 Kako zavezati kravato? Sreda, 27. januar 2016 Projekt TELO Torek, 12. januar 2016 Na kaj morate biti pozorni pri izbiri vlažilne kreme?