11 nasvetov za peko potice

Ponedeljek, 10. april 2017

Da bo letos vaša potica zares uspela, upoštevajte spodnje nasvete.

KVAS:
Potico pripravljamo v toplem prostoru. med 25 in 35 stopinj Celzija – to pomeni, da tudi mleko, v katerega nadrobimo kvas, ne sme biti bolj toplo.

Potico je možno peči tako s svežim kot z instant kvasom, vsekakor pa je treba biti pozoren na odmerjanje – ena vrečica suhega kvasa namreč ne ustreza enemu zavojčku (40 g ) svežega! Če želite še posebej rahlo testo, se morate priprave kvasnega nastavka lotiti že predhodni večer ali celo cel dan v naprej.

MOKA:
Moka, ki dolgo stoji v zavoju, je zbita zato jo je pred uporabo potrebno presejati, da jo zrahljamo, odstranimo grudice, in da pride vanjo več zraka. Testo bo tako enakomerneje in lepše vzhajalo. Če želite, da bo potica rahla in slastna, je treba uporabiti temu namenjeno moko – torej belo pšenično moko tipa 400

Če želite bolj zdravo, a še vedno dobro je najbolje, da z drugo vrsto moke nadomestite največ eno tretjino zahtevane mase moke.

JAJCA:
Jajca morajo biti ogreta na sobno temperaturo, tako kot ostale sestavine. To pomeni, da jih vzemite iz hladilnika vsaj dve ali raje kar tri ure preden boste pričeli s pripravo potice. Pri pripravi potice imajo posebno vlogo, saj rumenjaki dajejo sočnost, aromo in podaljšajo svežino, zato izbirajte med talno rejo ali ekološkimi jajci polnega okusa.

MAŠČOBA:
Maslo, olje ali drugo maščobo v testo vedno dodajte nazadnje, saj se maščoba sicer prime na kvasovke in jih obda, zaradi česar te seveda ne morejo delovati in potica zaradi tega slabo vzhaja. Pred uporabo jo vedno stopite in namesto margarine vedno izberite maslo, saj le to podaljša trajanje in izboljša okus.

TEKOČINA:
Namesto vode vedno uporabimo polnomastno mleko kar naredi testo voljno, mehkejše in še bolj okusno.

NADEV:
Dobra potica mora imeti nadeva vsaj toliko kot testa, saj se med peko testo razširi, nadev pa skrči. Nadev za potico mora biti težko mazljiv, da ga pri zavijanju ne potiskamo proč, a ne sme biti tudi pretrdo. Zgostimo ga lahko z drobtinami, redčimo pa z maslom ali mlekom.

V nadev nikoli ne dodajajte suhih rozin, temveč namočene. Nekaj minut namakanja seveda ni dovolj – rozine morajo v mlačni vodi oziroma vodi z rumovo aromo ali rumom stati več ur.

OREŠČKI:
Če boste oreščke za nadev mleli sami, potem orehe, lešnike, mandlje ali druge oreščke najprej stresite na pekač in za nekaj minut postavite v pečico, ogreto na 50 stopinj Celzija. Tako bodo razvili boljšo aromo in se tudi bolje mleli.

GNETENJE TESTA:
Testo zgnetemo oziroma stepamo zgolj toliko, da postane elastično in lepo odstopa od robov posode – če ga stepamo preveč, bo prerahlo, potica pa bo kasneje pod težo nadeva »padla skupaj«.

VZHAJANJE TESTA:
Pri vzhajanju testa ne glejte na uro. Testo vzhajajte toliko, da se volumen podvoji, vmes pa ga enkrat dodatno pregnetite. Torej: vzhajajte, pregnetite, in ponovno vzhajajte dokler ni za enkrat večje.

Vzhaja naj na toplem v plastični posodi, ki jo malo pokrijemo nikoli pa ne na izboru toplote npr: radiatorji, peč, pečica…

MAZANJE NADEVA:
Ko testo nadevate, ga previdno zavijte. Notranjost naj bo zvita bolj tesno, proti zunanjemu delu pa bolj na rahlo. Pekač namažite z maščobo in potrosite z drobtinami ali ostro moko, vrh potice pa premažite z mlekom, da skorja ne bo trda.

PEKA POTICE:
Ob zadnjem vzhajanju vključite pečico in jo ogrejte na 190 do 200 stopinj. Deset minut po peki temperaturo znižajte na 180 stopinj Celzija – tako bo temperatura ravno pravšnja za peko kvašenega testa, sladkor pa ne bo pretirano potemnel in skorja zato ne bo pretemna ter grenka.

Ko damo potico v pekač, jo vedno prebodemo z zobotrebcem ali pletilko. Premažemo jo z rumenjakom, da je skorjica lepo pečena.

Pečeno potico pustimo v pekaču, da se nekoliko ohladi nato jo vzemimo iz pekača in ohladimo do konca.

 

Sreda, 19. junij 2019 Lorellin nasvet za letošnje kopalke! Petek, 12. april 2019 Najbolj trendi vzorci in potiski leta 2019 Ponedeljek, 25. marec 2019 Dobrodošli v svetu popolne kože Petek, 1. marec 2019 Ste že našli svojo popolno spomladansko jakno? Torek, 26. februar 2019 Ženske bluze – zmagovalke v večnamenskosti Sreda, 9. januar 2019 Moška srajca - enostavna eleganca Ponedeljek, 18. junij 2018 Kako se zaščititi pred soncem? Torek, 12. junij 2018 Desigual torbice v Nami Petek, 25. maj 2018 Kako skrbeti za lase in lasišče svetujejo strokovnjaki iz podjetja Naturavit Sreda, 18. april 2018 Kakšne kopalke izbrati glede na postavo? Sreda, 11. april 2018 V kraljestvu začimb ... Sreda, 4. april 2018 Imate pravi parfum zase? Četrtek, 8. marec 2018 20 nasvetov za čiščenje s sodo bikarbono Četrtek, 1. marec 2018 Modne zapovedi za pomlad in poletje 2018 Ponedeljek, 15. januar 2018 Wellmaxx - inteligentna nega proti staranju kože Sreda, 10. januar 2018 Pozimi je potrebno dodatno vlažiti kožo ... Ponedeljek, 8. januar 2018 Že imate svojo najljubšo zimsko obleko? Četrtek, 5. oktober 2017 V boj z onesnaženjem ali kako zaščititi svojo kožo Torek, 11. julij 2017 Kdaj je čas za nakup novega spodnjega perila? Ponedeljek, 10. april 2017 11 nasvetov za peko potice Petek, 7. april 2017 Kakšne kopalke boste nosili v letu 2017? Četrtek, 9. februar 2017 Kako izdelati pustno masko? Torek, 24. januar 2017 Kako vašim pleteninam podaljšati življenjsko dobo? Petek, 4. november 2016 Kako izbrati pravo posteljnino? Torek, 18. oktober 2016 Kako ustaviti čas? Petek, 7. oktober 2016 Kako naličiti ustnice? Ponedeljek, 30. maj 2016 Kopalke za vse postave Torek, 8. marec 2016 Kako zavezati kravato? Sreda, 27. januar 2016 Projekt TELO Torek, 12. januar 2016 Na kaj morate biti pozorni pri izbiri vlažilne kreme?