Veleblagovnica NAMA svojim zvestim kupcem, imetnikom kartice NAMA, ob nakupu nad 50 €, nudi brezplačno parkiranje (do 2 uri) v Parkirni hiši Šubičeva.

11 nasvetov za peko potice

Ponedeljek, 10. april 2017

Da bo letos vaša potica zares uspela, upoštevajte spodnje nasvete.

KVAS:
Potico pripravljamo v toplem prostoru. med 25 in 35 stopinj Celzija – to pomeni, da tudi mleko, v katerega nadrobimo kvas, ne sme biti bolj toplo.

Potico je možno peči tako s svežim kot z instant kvasom, vsekakor pa je treba biti pozoren na odmerjanje – ena vrečica suhega kvasa namreč ne ustreza enemu zavojčku (40 g ) svežega! Če želite še posebej rahlo testo, se morate priprave kvasnega nastavka lotiti že predhodni večer ali celo cel dan v naprej.

MOKA:
Moka, ki dolgo stoji v zavoju, je zbita zato jo je pred uporabo potrebno presejati, da jo zrahljamo, odstranimo grudice, in da pride vanjo več zraka. Testo bo tako enakomerneje in lepše vzhajalo. Če želite, da bo potica rahla in slastna, je treba uporabiti temu namenjeno moko – torej belo pšenično moko tipa 400

Če želite bolj zdravo, a še vedno dobro je najbolje, da z drugo vrsto moke nadomestite največ eno tretjino zahtevane mase moke.

JAJCA:
Jajca morajo biti ogreta na sobno temperaturo, tako kot ostale sestavine. To pomeni, da jih vzemite iz hladilnika vsaj dve ali raje kar tri ure preden boste pričeli s pripravo potice. Pri pripravi potice imajo posebno vlogo, saj rumenjaki dajejo sočnost, aromo in podaljšajo svežino, zato izbirajte med talno rejo ali ekološkimi jajci polnega okusa.

MAŠČOBA:
Maslo, olje ali drugo maščobo v testo vedno dodajte nazadnje, saj se maščoba sicer prime na kvasovke in jih obda, zaradi česar te seveda ne morejo delovati in potica zaradi tega slabo vzhaja. Pred uporabo jo vedno stopite in namesto margarine vedno izberite maslo, saj le to podaljša trajanje in izboljša okus.

TEKOČINA:
Namesto vode vedno uporabimo polnomastno mleko kar naredi testo voljno, mehkejše in še bolj okusno.

NADEV:
Dobra potica mora imeti nadeva vsaj toliko kot testa, saj se med peko testo razširi, nadev pa skrči. Nadev za potico mora biti težko mazljiv, da ga pri zavijanju ne potiskamo proč, a ne sme biti tudi pretrdo. Zgostimo ga lahko z drobtinami, redčimo pa z maslom ali mlekom.

V nadev nikoli ne dodajajte suhih rozin, temveč namočene. Nekaj minut namakanja seveda ni dovolj – rozine morajo v mlačni vodi oziroma vodi z rumovo aromo ali rumom stati več ur.

OREŠČKI:
Če boste oreščke za nadev mleli sami, potem orehe, lešnike, mandlje ali druge oreščke najprej stresite na pekač in za nekaj minut postavite v pečico, ogreto na 50 stopinj Celzija. Tako bodo razvili boljšo aromo in se tudi bolje mleli.

GNETENJE TESTA:
Testo zgnetemo oziroma stepamo zgolj toliko, da postane elastično in lepo odstopa od robov posode – če ga stepamo preveč, bo prerahlo, potica pa bo kasneje pod težo nadeva »padla skupaj«.

VZHAJANJE TESTA:
Pri vzhajanju testa ne glejte na uro. Testo vzhajajte toliko, da se volumen podvoji, vmes pa ga enkrat dodatno pregnetite. Torej: vzhajajte, pregnetite, in ponovno vzhajajte dokler ni za enkrat večje.

Vzhaja naj na toplem v plastični posodi, ki jo malo pokrijemo nikoli pa ne na izboru toplote npr: radiatorji, peč, pečica…

MAZANJE NADEVA:
Ko testo nadevate, ga previdno zavijte. Notranjost naj bo zvita bolj tesno, proti zunanjemu delu pa bolj na rahlo. Pekač namažite z maščobo in potrosite z drobtinami ali ostro moko, vrh potice pa premažite z mlekom, da skorja ne bo trda.

PEKA POTICE:
Ob zadnjem vzhajanju vključite pečico in jo ogrejte na 190 do 200 stopinj. Deset minut po peki temperaturo znižajte na 180 stopinj Celzija – tako bo temperatura ravno pravšnja za peko kvašenega testa, sladkor pa ne bo pretirano potemnel in skorja zato ne bo pretemna ter grenka.

Ko damo potico v pekač, jo vedno prebodemo z zobotrebcem ali pletilko. Premažemo jo z rumenjakom, da je skorjica lepo pečena.

Pečeno potico pustimo v pekaču, da se nekoliko ohladi nato jo vzemimo iz pekača in ohladimo do konca.

 

Naša spletna stran uporablja računalniku neredilne piškotke, ki vam omogočajo prijetnejšo izkušnjo.

Več

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Nama d.d.