L’Eau d’Issey praznuje 30 let

Pisalo se je leto 1992. Parfumski svet je bil večinoma ukoreninjen v orientalne vonje, ko je Issey Miyake predstavil L’Eau d’Issey, vodno in poetično mojstrovino. S tem je obrnil na glavo parfumski svet in šel v nasprotje z vsemi prejšnjimi predstavami o parfumih. L’Eau D’Issey je oda življenju in živahna energija, ki nas navdihuje, da ponovno odkrijemo samo bistvo življenja.

Issey Miyake se je srečal z Jacquesom Cavallierjem, enim najbolj talentiranih “nosov” v parfumskem svetu in mu predstavil svojo zamisel o vonju. Njegova vizija je v enaki meri odražala preprostost in presenečenje hkrati: želel je ustvariti olfaktorni izraz kapljice vode in parfumerju je bil všeč izziv. Le-ta je začel s preveliko dozo calone, prvič uporabljene sestavine v ženskem vonju. Ta molekula upodablja vse značilnosti vode: njeno hladnost, valovanje in neponovljiv vonj morja, ki prši. Cavallierjeva formula je bila popolnoma nova: calone, kot lahka kapljica jutranje rose, ki drsi po listu vrtnice, ki jo ljubi Zahod, in enako po lotosu, ki ga ljubi Vzhod. Te note okrona vonj belih cvetlic, ki razkrije zelene poudarke dišave. Vsaka sled vonja L’Eau d’Issey vsebuje element, ki ga začutimo tudi v naravi: dihamo mehkobo cvetnih listov, občutimo gladkost listov in seveda vlažnost vode.

L’Eau d’Issey parfum praznuje letos 30. obletnico. Njegova olfaktorna sestava je danes še bolj pomembna, kot je bila ob njegovem rojstvu.

Tudi glede oblike stekleničke je Miyake spet prekinil tradicijo. Ker je vedno zvest svoji viziji preprostosti in lepoti, je takšna najbolj popoln in eleganten izbor. Srebrn pokrovček s kroglico na vrhu je poetični poklon mesecu, ki se pojavi na vrhu Eifflovega stolpa. To je ikona, ki je enako močno osvojila srca različnih generacij žensk. L’Eau d’Issey je spomenik kreacijam v svetu dizajna, je nad trendi in brezčasen.

Danes, trideset let kasneje, L’Eau d’Issey ni samo dišava. Prebuja namreč široko paleto umetniških projektov in inovacij v času delovanja hiše Miyake. Različni priznani umetniki in dizajnerji so prispevali k oblikovanju drugih stekleničk, napolnjenih s posebnimi dišavami, ki so jih talentirani parfumerji ustvarili tako za moške kot za ženske.

Imamo celo inovacijo: patentirani IGO, kjer postane pokrovček miniaturna steklenička in pokrovček hkrati, ki samostojno postane priročna potovalna verzija parfuma.

Danes, ko praznujemo obletnico, nas oda naravi odpelje v novo dimenzijo z L’Eau d’Issey Eau&Magnolia in L’Eau d’Issey pour Homme Eau&Cèdre. Letošnji novi kreaciji črpata navdih iz originalnega duha L’Eau d’Issey, ki ga dvigneta na nove višine čutne naslade. Ta dva nova parfuma zagotovita obstojnost, v kateri voda sreča cvetlico (magnolijo) ali lesno noto (cedrovino) in pošlje tistemu, ki nosi parfum, predstavo tihega vrta ali gozda ob potoku.

L’Eau d’Issey in umetniki: zgodba se nadaljuje
Za praznovanje 30. obletnice znamke so plašč predali Elisi Valenzuela in Luizu Zerbini, ki se poklonita kreaciji L’Eau d’Issey.

Elisa Valenzuela je v Parizu živeča kreativna direktorica in likovna umetnica, ki je leta 2017 ustanovila Convergences. Njen studio je nastal na podlagi ideje izboljšati digitalno komunikacijo na internetu in igrivo združuje kolaž ter gibanje, ki se ustavi z namenom, da prinese bolj občutljivo perspektivo svetu proizvodov višjega cenovnega razreda. Je oda neskončni moči elementov. Umetnica je ustvarila digitalno in fizično grafično podobo, katere sestavni deli so navdihnjeni z različnimi stilskimi elementi dišave L’Eau d’Issey. Umetnica je pokazala svojo interpretacijo revolucionarnega vonja in uporabila podobe in kratke pesmi. To prinese občutek živahnosti parfumu v videu z imenom “bistvo stvari” (“the essence of things”), kjer se igra z zrakom, prostorom in prosojnostjo. Kapljica vode kroži po steklenički. Steklenička prebudi papir, ki se giblje kot voda. Čistost, večnost in šumenje so v srcu kreacije.

Luiz Zerbini je brazilski umetnik, znan po živahnih, barvitih, naprednih kreacijah, ki jih navdihuje divjost narave. Njegova umetnost je naenkrat poglobljena, dinamična in teksturirana. Njegova dela razstavlja veliko galerij po svetu. Kot edinstveno sodelovanje ob praznovanju obletnice je Luiz Zerbini izdelal 9 slik monotipov. Z njimi se pokloni L’Eau d’Issey v obliki eksplozije cvetočih rastlin. Sam kreativni proces odraža nepričakovano, ki je v srcu vsega povezanega z Isseyem Miyakejem. Umetnik je položil liste, cvetlice in veje na predhodno pobarvano kovinsko podlago, nato je kompozicijo odtisnil na velik list papirja. Odkrijejo se cvetlične kompozicije in presenetijo z barvami in oblikami. Modri, turkizni in zeleni toni poudarijo temo vode in steber, ki je parfumska steklenička.

30 let je Issey Miyake Parfums oblikoval svet, v katerem vladata čistost in inovativnost v popolni simbiozi. Presega tako čas kot trende. Narava je večni vir navdiha in hiša se še naprej obnavlja. Tako kot ima voda plimo in oseko, tako hiša Issey Miyake še naprej preseneča z vizionarskimi koncepti ustvarjalcev parfumov. Zgodba se nikoli ne konča in je vedno edinstvena.


Naslovna fotografija: L’Eau d’Issey
Lektorirala: Melanija K. Matoh

V kolikor izdelkov ni na voljo v spletni trgovini, nas obiščite v veleblagovnici Nama ali nam pišite na spletna.prodaja@nama.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Aktualno