Iittala: Poleg lepega izgleda, mora izdelek biti trpežen, funkcionalen in izdelan iz okolju prijaznega materiala

Kaj Franck je poznan kot »oče finskega dizajna«. Pri oblikovanju izdelkov je izvrgel vse nepotrebno in zadržal le osnovne stvari. Njegov moto: poleg dobrega oblikovanja in lepega izgleda, mora izdelek biti trpežen, robusten, enostaven za čiščenje, funkcionalen, nepogrešljiv in izdelan iz okolju prijaznega materiala.

Namizni servis Teema (originalno KILTA) je finsko podjetje Arabia, prvič predstavilo leta 1952. Predtem so objavili razpis za oblikovanje »ljudskega jedilnega namiznega servisa«. Na razpis se je prijavil tudi Kaj Franck s svojim minimalističnim oblikovanjem. Omejil se je na osnovne geometrijske like- krog, kvadrat, pravokotnik in cilinder. Posamezni kosi servisa naj bi bili, zaradi socialnega aspekta ljudskega servisa, multifunkcionalni. Tako je npr. sklečka premera 15cm uporabna kot sklečka za musli, za juho ali za priloge. Vrč je bil namenjen shranjevanju mleka med okenskimi krili (ni bilo hladilnikov) ali pa kot omačnica.

V 50-letih je bil takšen princip popolnoma revolucionaren. Leta 1974 je keramična tovarna Arabia (ime je dobila po predelu mesta Helsinki, kjer se je nahajala) ustavila svojo proizvodnjo, kar je skoraj pripeljalo do ljudske vstaje. Izdelke iz kolekcije Kilta so posodobili in leta 1977 pričeli prodajati pod imenom TEEMA. Od leta 2005 pa ta serija sodi v ponudbo blagovne znamke Iittala.

Preveri ponudbo TUKAJ!

Aktualno