Unicefove punčke iz cunj v naših izložbah

 

UNICEF-ove Punčke iz cunj so eden od najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov. Svojo kreativnost so vanje prelili znani obrazi – priznani ustvarjalci in ustvarjalke iz Slovenije, ki so stilsko opremili vsak svojo punčko in ji nadeli ime. Njihove kreacije so že na ogled v naši, Namini izložbi, v Ljubljani. Mogoče pa jih je tudi že izbrati na www.punckeizcunj.si.

Jana Koteska – “Punčka Ivana se nikoli ne preda in želi to sporočilo prenesti na ljudi. Čarobno Ivano sem izdelovala več kot 14 dni (po delih), mogoče ravno zato toliko časa, ker sem takšno makrame obleko delala prvič in sproti, brez predhodnega načrta. Tako je bilo veliko spontanih odločitev – vozlanja in tudi razvozlanja. Najprej sem mislila narediti fantka, a se mi zdi, da je makrame tehnika vseeno bolj ženstvena. Je pa punčka dobila hlače. In prsno brazgotino, ki opozarja na to, da ima vsak človek svojo zgodbo, preizkušnje v življenju, ki te zaznamujejo, a hkrati ti dajejo posebno moč. In da se moramo sprejeti takšne, kot smo, tudi z brazgotinami smo lepi, posebni. Morda zato “kostum” rahlo spominja na bojevniško opravo, saj se Ivana nikoli ne preda in želi si to sporočilo prenesti na ljudi, s katerimi bo obkrožena.”

Tjaša Kokalj Jerala – “Moji punčki iz cunj je ime LELANI in je novodobna princesa. Prvič sem izdelovala punčko iz cunj, ja in bil je kar izziv. Kljub temu, da sem se lotila že marsikaterega DIY izziva, je bil ta kar zaloga. Vse skupaj mi je vzelo 6 ur, največji izziv je bil začeti. Kaj narediti prvo, ali si upam kar začeti, kako bo punčka izgledala kot celota. Najbolj sem se ‘bala’ narediti lase, sploh si nisem predstavljala, kako se to naredi. Ampak z nekaj ogledu tutorialov na Youtube in Pinterestu, je šlo!
Ko sem začela, si vse zvizualizirala, je šlo vse precej gladko. Malce se je zataknilo pri oblačilu – vse sem že zašila, punčko oblekla, ampak mi je izgledalo preveč nedodelano. Tako da sem potem dvakrat spremenila koncept, zamenjala 3 stajlinge, 3. je bil zame in zanjo popoln.” 

Nika Veger – Tilka in Ada. “Povabila k sodelovanju v UNICEF-ovi akciji s punčkami iz cunj sem se razveselila, ker rada ustvarjam in hkrati naredim nekaj dobrega za družbo. To akcijo v medijih spremljam že dlje in vsakič znova občudujem predanost s katero jo UNICEF Slovenije organizira, ustvarjalnost vseh prostovoljk, končne izdelke in nenazadnje srčnost vseh, ki punčke posvojijo in s tem rešujejo življenja.
Ukvarjam se z raziskovanjem in pripravo trajnostnih vsebin in želela sem, da bi tudi punčki to odražali. Zato sta punčki oblečeni v oblačila iz materialov, ki sem jih imela doma, njuna obraza sta izvezena s cvirni, ki sem jih podedovala od none in mami, s seboj pa nosita vrečki za nakupovanje in plastenki za vodo. Pri ustvarjanju mi je pomagala mlajša hči Bela, ki je želela, da sta punčki videti prijazni, da imata srce, da sta primerni za otroško igro in imata več plasti oblačil, kar omogoča preoblačenje. Obe si želiva, da bi punčki prišli v igrive roke. Z veseljem, se bom akciji pridružila tudi v prihodnje.”

Urška in Tomaž Draž – “Saturn … prišel je k tebi, da te obsije z zvezdnim prahom in te popelje v svetlobo, kjer je mehko, toplo, dišeče in zeloooooooooo prijetno. Njegov plašček je spleten s pomočjo fotografije Saturna. “

Aktualno