Iittala

Začelo se je leta 1881 kot tovarna stekla v majhni vasi Iittala na jugu Finske, danes pa je to blagovna znamka, ki je sinonim za namizni pribor in kuhinjske pripomočke, namenjenih obogatitvi vsakdanjega življenja ljudi. Njihova filozofija je, da morajo biti predmeti značilni, kombinirani in večnamenski, s trajnim dizajnom, ki navdihuje individualno uporabo in izražanje. Ne izdelujejo le lepih predmetov, verjamejo v brezčasno obliko, ki ne bo nikoli zastarela.

Preboj je prišel v zgodnjih letih modernizma in funkcionalizma v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja. Takrat so bili pionirji kot so Alvar Aalto, Aino Aalto in Kaj Franck, ki so vodili razvoj blagovne znamke Iittala in postavili temelje filozofije blagovne znamke – prestavljati meje in dajati ljudem lepoto.

Glavna ideja podjetja Iittala je ponuditi estetske in funkcionalno trajne izdelke, ki prinašajo užitek v vsakdanje življenje, ne glede na to, ali gre za jedilnico, ustvarjanje razpoloženja ali shranjevanje majhnih predmetov doma. Objekti Iittala so zasnovani tako, da se kombinirajo z različnimi modeli v seriji, pa tudi z obstoječimi domačimi okolji.

Verjamejo, da imajo ljudje pravico pričakovati, da bo oblikovanje, ki ga kupijo, trajalo celo življenje. Vidijo tudi, da se svet vedno bolj zaveda vrednosti dolgotrajnega oblikovanja. Menijo, da kakovost nikoli ne gre iz mode. Prizadevanja za kakovostno zasnovo so se izplačala: kolekcija Iittala vključuje ne le nov dizajn, ampak tudi predmete, ki so nespremenjeni že okoli 80 let.

Čeprav so njihovi predmeti čisti in preprostih oblik, pa je njihova izdelava daleč od enostavne. Za ustvarjanje predmeta idealne kakovosti je potrebno veliko človeškega znanja, znanja o materialih, barvah in proizvodnih metodah.

Vedno so prestavljali meje mogočega. Visoko usposobljeni izkušeni strokovnjaki za steklo, oblikovalci in drugi strokovnjaki, ki tesno sodelujejo v vseh delih oblikovanja in proizvodnje, so bistveni pri uresničevanju teh predmetov, s čimer Iittala je, kar je.

Iittaline oblikovne vrednosti temeljijo na progresivni filozofiji njihovih pionirjev oblikovanja. Imeni Alvar in Aino Aalto sta bila od začetka povezani z Iittalo. Alvar Aalto si je želel "osvoboditi" steklo iz geometrijske oblike in ustvariti vtis o organskih, živečih oblikah. Aino in Alvar Alto sta verjela, da morajo biti predmeti nujni, lepi, koristni in dostopni vsem.

Še naprej sodelujejo z legendarnimi oblikovalci, hkrati pa pozdravljajo nove oblikovalce iz vsega sveta, ki imajo enako filozofijo. Sodobni oblikovalci ustvarjajo kontinuiteto za njihovo dediščino oblikovanja in gradijo prihodnost Iittale.

V letu 2016 so se povezali z japonskim modnim oblikovalcem. Nastala je kolekcija Iittala X Issey Miyake, ki je sodelovanje med dvema mojstroma brezčasnega oblikovanja z dveh strani sveta, Finske in Japonske, z eno samo vizijo - dom s harmonijo. Združuje skandinavsko in azijsko obrt s čisto estetiko, ki ustvarja uravnotežen ambient.
Iittala X Issey Miyake je edinstvena kolekcija visokokakovostne keramike, stekla in domačega tekstila, ki vam omogočajo, da se začasno ustavite in uživate v majhnih trenutkih in obredih vsakdanjega življenja. Njeno barvno paleto in občutljive oblike je navdihnilo prebujanje pomladi in cvetenje rož.

Kolekcijo Iittala ter Iittala X Issey Miyake najdete na oddelku LJUBOdoma, v 4. nadstropju veleblagovnice NAMA Ljubljana.