Ste hygge?
22 Maj 2019

Ste hygge?

Že na prvi pogled je jasno, da hygge ni slovenska beseda, vendar pa zanjo nimamo ustreznega prevoda. Beseda hygge izvira iz danščine in opisuje trenutke udobja in zadovoljstva oz. vsega, kar nas navdaja s prijetnimi občutki. Morda Danci ravno zaradi njihovega hygge življenjskega stila veljajo za enega izmed najsrečnejših narodov na svetu?

Že na prvi pogled je jasno, da hygge ni slovenska beseda, vendar pa zanjo nimamo ustreznega ali dobesednega prevoda. Beseda hygge izvira iz danščine in opisuje trenutke udobja in zadovoljstva oz. vsega, kar nas navdaja s prijetnimi občutki. Morda Danci ravno zaradi njihovega hygge življenjskega stila veljajo za enega izmed najsrečnejših narodov na svetu? Sicer pa so ravno Danci tisti, ki pravijo, da je udoben dom vir sreče.

Je tudi vaš dom hygge?

UDOBJE PO DANSKO

Izraz hygge je v danščini zakoreninjen že od nekdaj. Gre namreč za danski koncept sreče, filozofijo, ki ji Danci sledijo že dolga leta in se odraža tudi pri urejanju doma. Leta 2017 je bila beseda hygge po izboru Oxford Dictionaries skoraj razglašena za besedo leta. Hygge lahko pomeni ali predstavlja prijeten, topel soj sveč, sproščujoč večer s prijatelji in družino, prav tako je hygge lahko tudi udoben kotiček za branje – z drugimi besedami: vse, kar spodbuja dobro počutje in udobje, si zasluži poimenovanje hygge.

Večina danskih domov je videti kot iz revije in tudi v danskih filmih ter serijah lahko začutimo, da so bivalni prostori opremljeni in urejeni s prav posebnim občutkom za estetiko. Danci namreč veliko pozornosti namenijo dizajnu, ravno dom je zanje namreč središče hyggea, poudarek pa je na domačem ozračju, toplini, udobju, svetlobi, pa tudi na tesni povezanosti skupine prijateljev ter dobri hrani. Gre torej za sproščen odnos do življenja, ki je Skandinavcem zelo blizu.

HYGGE DOM

Ne gre za pravila razporejanja pohištva, ampak za sprejemanje preprostih užitkov, da se torej v svojem domu dobro počutimo in uživamo obkroženi z ljudmi, ki so nam blizu. Gre za koncept mirnosti, upočasnjenega življenjskega ritma in uživanja v trenutku, na kar pogosto pozabljamo v današnjem stresnem tempu življenja.

Hygge ima za vsakogar nekoliko drugačen pomen. K dobremu počutju posameznika npr. lahko prispevajo številne okrasne blazine in odeje, ki posamezne kotičke doma naredijo udobnejše. Doma imamo lahko lepo posodo (po možnosti v najljubši barvi), s katero so druženja s prijatelji še prijetnejša. Hygge dom lahko ustvarimo tudi z elegantnimi dekorativnimi predmeti (regali, rožami, svečami in lepimi cvetličnimi lončki), ki lahko pripomorejo k temu, da se ob branju knjige in srkanju čaja popolnoma sprostimo. Udobje si vsakdo predstavlja nekoliko drugače, zato mora svoj hygge vsakdo poiskati sam. Hygge mora posameznik čutiti, teh občutkov se namreč ne da opisati.

Predmeti v domu naj bodo mehki, udobni, kot so na primer odeje, pletene blazine toplih in naravnih barv, takšni, ki v vas vzbujajo občutek udobja. Okrasite dom s predmeti, fotografijami, spominki, ki vam nekaj pomenijo, vas spominjajo na koga, ki ga imate radi. A pozor, naj ne bo vse prenatrpano; umaknite vso nepotrebno kramo, gospodinjske aparate in pripomočke, ki jih ne uporabljate, vse tisto, kar vam je v napoto. Naj dom ne po prepoln moderne tehnologije oziroma vsaj en prostor naj bo brez televizorja, računalnika ... Kar se tiče osvetljave, prevladujejo sveče, saj ustvarjajo poseben občutek topline in povezanosti z naravo. Kar 85 odstotkov Dancev meni, da jih na hygge najbolj asociirajo ravno sveče oziroma občutek, ki ga ustvajajo. Piko na i doda plamen iz kamina. Pazite le, da svetloba v domu ne bo premočna.

Bi pa se “hygge prva pomoč” glasila nekako takole: prijetno mehka odeja, puhaste nogavice, nekaj sladkega, fotografije z najlepšimi počitniškimi spomini, dobra knjiga in najljubša glasba. S tem boste imeli pri roki vse, kar potrebujete za ustvarjanje udobnega hygge vzdušja.

 

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu