Enostaven recept za trenutno najbolj priljubljen zeleni napitek
18 Mar 2018

Enostaven recept za trenutno najbolj priljubljen zeleni napitek

Če zanj še niste slišali, boste pa zdaj. Spoznajte matcha čaj, trenutno najljubšo izbiro v svetu čajev. Matcha je glavna sestavina tradicionalne japonske kulture pitja čaja že od 12 stoletja. Temu fino mletemu prahu zelenega čaja je nedolgo nazaj narastla popularnost zaradi privlačnega videza, pozitivnih vplivov na zdravje in edinstvenega okusa.

Če zanj še niste slišali, boste pa zdaj. Spoznajte matcha čaj, trenutno najljubšo izbiro v svetu čajev. Matcha je glavna sestavina tradicionalne japonske kulture pitja čaja že od 12. stoletja. Temu fino mletemu prahu zelenega čaja je nedolgo nazaj narastla popularnost zaradi privlačnega videza, pozitivnih vplivov na zdravje in edinstvenega okusa.

Vsebuje malo kofeina, vendar tako kot vsi zeleni čaji vsebuje tudi aminokislino L-teanin, ki poskrbi za sproščajoč občutek  in hkrati poveča sposobnost koncentracije.
Ko pijemo matcha čaj, dejansko zaužijemo zelene lističe in s tem toliko več antioksidantov, mineralov in vitaminov, ki so prisotni v zelenem čaju.

Krepi in poživlja

Matcha vsebuje veliko vitamina C in petkrat več kofeina kot kava. Pri pripravi čaja matcha zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov.

Okus

Matcha ima specifičen oreškast okus z rahlo grenko noto. Pravilo je, da temnejši in bogatejši je odtenek zelene, močnejšo aromo ima čaj.

Priprava
Originalna priprava matcha čaja je zelo zanimiva, a tudi rahlo zamudna in draga, če želite kupiti vso 'opremo'. Za pitje se uporablja posebna, večja skodela (chawan), zraven je dobro imeti še metlico iz bambusa (chasen), da lahko enakomerno in učinkovito zmešamo napitek. Za doziranje uporabljamo posebno žličko iz bambusa (chashaku). Z metlico najprej počasi razpustimo čaj, nato z zelo hitrimi gibi v obliki črke W na sredini skodele mešamo tako dolgo, da dobimo napitek enotne zelene barve z mehko peno na vrhu.

Sama uporabljam kar mešalec, ki je skrito orožje za vse, ki ne boste kupovali celotne opreme - ki NI nujno potrebna - za matcha čaj.

V skodelo damo zvrhano dozirno žličko čaja, nato pa čez vlijemo 1- 1,5 dl vroče vode , ki naj ima približno 80°C. S ponavljanjem postopka boste kmalu našli pravo razmerje čaj – voda, ki je najbližje vašemu okusu.

Če želimo čaj z mlekom, mu dodamo toplo rastlinsko mleko. Mleko lahko tudi spenimo (najbolje se peni sojino) in si naredimo matcha cappuccino ali matcha latte.

Peka in kuhanje

Zeleni čaj v prahu se uporablja tudi za kuhanje in peko. Na primer za marmorni šarkelj kakav nadomestite z matcho. Če testu za piškote ali mafine dodate 1–2 žlički matche, se bo pecivo obarvalo zeleno. Dodate ga lahko tudi biskvitu in smetanovim kremam za torte.

Kremna špinača dobi z dodatkom ščepca matche osvežujočo noto. Lahko pa ga posujete kot dekoracijo na sladice. Na voljo je tudi čokolada z zelenim čajem.

10 DEJSTEV O MATCHI:

- Matcha je v fin prah zmlet 100% zeleni čaj iz ekološke pridelave. Ni fermentiran in ne vsebuje barvil ali konzervansov.
- Vsebuje edinstveno skupino polifenolov, znanih pod imenom katehini. Katehini vsebujejo do 60% ECGC (epigalokatehin galat), ki je znan antioksidant.
- Hranilna vrednost ene skodelice Matche je enaka desetim (10) skodelicam običajnega zelenega čaja
- Dve skodelici Matche dnevno vsebujeta priporočeno količino antioksidantov, ki naj bi jih zaužili vsak dan.
- Vsebuje aminokislino l-theanin, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje.
- Matcha čaj je primeren tudi za diabetike.
- Zaradi posebnega načina pridelave, Matcha čaj vsebuje nekajkrat več klorofila, kot ostali zeleni čaji.
- Klorofil sodeluje pri oskrbi s kisikom in prispeva k stimulaciji krvnega obtoka.
- Matcha ne vpliva na glikemični indeks, saj ne vsebuje sladkorja. Ena skodelica vsebuje do 3 grame vlaknin.
- Za boljši izkoristek antioksidantov, prisotnih v Matchi, dodajte napitku kanček soka limone ali limete.

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu