Čas za čaj
18 Sep 2017

Čas za čaj

Prihaja čas, ko bodo dnevi vse hladnejši in bo ob večerih prijala skodelica vročega čaja, s katerim se bomo pogreli.

Prihaja čas, ko bodo dnevi vse hladnejši in bo ob večerih prijala skodelica vročega čaja, s katerim se bomo pogreli. Kako pa si naredimo domač zeliščni čaj?

Čaj je brezalkoholni napitek, ki vsebuje tein. Pripravimo ga s prelitjem posušenih listov ali popkov grma čajevca z vrelo vodo. Beseda pravi čaj se uporablja za čaj iz listov čajevca, ostale čaje pa poimenujemo: zeliščni ali sadni čaj. Kljub temu, da večina ljudi čaje kupuje v trgovini, si lahko tudi doma pripravimo okusne in zrave mešanice predvsem zeliščnih čajev, kar je koristno tudi zato, ker se vsebina čaja v filter vrečki se razlikuje od čaja, ki je v lističih.

Sadne čaje se pripravi iz posušenega sadja, zeliščni čaj pa je napitek iz ponavadi posušenih delov zelišč, lahko pa tudi svežih zelišč. Sveža se uporabljajo poleti, posušena pa pozimi. Pripravimo ga lahko kot poparek ali prevretek. 

Nabiranje zelišč je najboljše takoj zjutraj, ko izhlapi jutranja rosa, zelišča takrat vsebujejo največ eteričnih olj. Uporabimo nož z ostrim rezilom in pustimo na odrezani rastlini še dovolj listov, da bo lahko rasla naprej. Nabiramo vse dele rastline, cvet, plod, steblo, liste, pri nekaterih tudi korenine.

Nabiramo le zdrave dele rastlin, ki niso bila v stiku s škropivi ali gnojili. Zelišč ne nabiramo tudi ob zelo prometnih cestah, avtomobilskih in avtocestah. 

Za sušenje zelišč se priporoča topel, zračen in temen prostor, temperature se naj gibljejo okrog 25 C. Največkrat sušimo na senčni terasi, balkonu ali v senčnem delu vrta. Zelišča lahko sušimo obešena v šopkih ali pa jih zložimo na zračno podlago oziroma sito. Sledi nekaj najbolj priljubljenih zelišč za priprvo zeliščnega čaja.

META
Pri tej rastlini za pripravo čaja uporabimo posušene liste. Metin čaj pomaga pri zdravljenju prehlada, pri raznih prebavnih težavah, umirja živce, umirja krče gladkega mišičja, pomaga tudi pri slabem spancu in glavobolu. 

KAMILICA
Pri izdelavi kamiličnega čaja uporabljamo posušene cvetove, uporablja pa se za blaženje krčev v prebavilih, napenjanju, bolečinah, pri obolenjih želodca in črevesja, znano je, da tudi blaži bolečine pri menstruaciji, žolčnih in črevesnih krčih. Pomaga tudi pri celjenju ran, zmanjšuje učinek bakterijskih strupov, pospešuje tudi presnovo kože, lahko ga uporabimo za izpiranje vnetega grla in ustne votline. Splošno pa je znano da pomirja, zato jo je priporočljivo piti pred spanjem. 

ŠIPEK
Pri tej rastlini se za pripravo čaja uporabljajo posušeni plodovi, ki so dober vir vitamina C. 

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu
Gorenje Grelnik vode K15BK 26,90 €
26,90 € Podeli