Mala črna obleka in kako jo nositi
12 Jan 2017

Mala črna obleka in kako jo nositi

Najprej je bila samo preprosta etui obleka, ki jo je leta 1925 oblikovala slavna Coco Chanel. Obleka ni imela nobene bistvene posebnosti, ne ekstravagantnega kroja pa tudi nobeni luksuzni detajli je niso krasili. Njena posebnost je bila barva. Bila je črna.

Najprej je bila samo preprosta etui obleka, ki jo je leta 1925 oblikovala slavna Coco Chanel. Obleka ni imela nobene bistvene posebnosti, ne ekstravagantnega kroja pa tudi nobeni luksuzni detajli je niso krasili. Njena posebnost je bila barva. Bila je črna.

Za tisti čas je bila to barva, namenjena žalovanju in je veljala za tabu barvo pri večernih oblekah. Kmalu za tem, ko je bila ta posebnost na modnih pistah prvič predstavljena, jo je ameriški Vogue označil novost kot največji uspeh leta in angleški novinarji so ji nadeli ime "little black dress", ki ga še danes ponosno nosi, mi pa ga poznamo kot malo črno obleko. Velja za večerno ali 'koktajl obleko' preprostega kroja, običajno z dolžino krila nad ali nekoliko pod koleni.

Po filmu »Zajtrk pri Tiffanyju« (1961) je zagotovo postala eden nepogrešljiivh delov ženske garderobe, ki ne sme manjkati v nobeni ženski omari. Za glavno igralko Audrey Hepburn, jo je oblikoval Hubert de Givenchy. Nosila jo je tako, da ti je ob pogledu nanjo zastal dih. In še vedno je sinonim za večno eleganco, damski videz in kljub vsem trendom je ostala in ostaja klasika in je to, kar je bila tudi za časa Coco Chanel. Obleka, ki je primerna za vsako priložnost in v kateri ženska deluje čutno, zapeljivo, a vendar »oblečeno«.

Še vedno velja za elegantno, preprosto in prilagodljivo oblačilo, ker pa jo lahko oblečemo tako za večerne kot tudi dnevne zabave ali obveznosti, mora biti njen kroj preprost in klasičen. Nekateri jo uporabljajo kot 'dress code' za visoke zabave ali pa povsem običajne večere.

Nasveti, kako jo nositi
- če gre za večeni 'look', potem k mali črni obleki dodajte modni dodatek, ki se blešči. To je lahko obroček ali pa glamurozna broška
- je odlična izbira, kadar se odpravljate po nakupih ali na sprehod po mestu. Kombinirajte jo z gležnarji ali škornji, dodajte črna sončna očala in črn klobuk in pripravljene ste na dan
- kombinirate jo z jakno ali blazerjem druge barve, lahko ustvarite videz, ki je primeren tudi za v pisarno. Za piko na i bo poskrbel lep šal ali potiskana ruta
- kadar ste se za malo črno obleko odločile zaradi predpisanega 'dress coda', potem nikakor ne gre brez visokih pet. Ni nujno, da so pete vrtoglavo visoke, saj se lahko zgodi, da boste morale v njih preživeti več ur. Stajling zaključite z nakitom in večerno torbico.
- posebno pozornost namenite izbiri torbice. Res je, da se k obleki najlepše podala pisemska torbica, a v pravi kombinaciji lahko izberete tudi večjo torbico kontrastnega barvnega odtenka, ki naj se ujema s šalom ali jakno. Za ultra moden videz stilisti svetujejo izbiro torbice z vzorcem kože plazilcev.

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu
Desigual Obleka Scarlett 119,95 €
119,95 € Podeli
Esprit Obleka 49,00 €
49,00 € Podeli
Only Obleka Mallory 34,99 €
34,99 € Podeli
Only Obleka Elenta 29,95 €
29,95 € Podeli
Betty Barclay Obleka 100,00 €
100,00 € Podeli
Betty Barclay Obleka 100,00 €
100,00 € Podeli
Scotch&Soda Obleka 149,95 €
149,95 € Podeli
Scotch&Soda Obleka 74,90 €
74,90 € Podeli
Street One Obleka Jamie 59,99 €
59,99 € Podeli
Fracomina Obleka 145,00 €
145,00 € Podeli
Joseph Ribkoff Obleka 191,00 €
191,00 € Podeli
Desigual Obleka Linda 99,95 €
99,95 € Podeli