Velikost je pomembna - kako izbrati pravilno velikost modrčka
14 Dec 2016

Velikost je pomembna - kako izbrati pravilno velikost modrčka

Morda tega ne veste, ampak tudi izbira ustreznega modrčka je prvi korak na poti k dobremu osebnemu slogu. Modrček, ki je iz ustreznega materiala, je pravega modela ter velikosti za vašo postavo in prave barve glede na izbrani outfit, je namreč ključen za to, da boste v oblačilih izgledale brezhibno.

Morda tega ne veste, ampak tudi izbira ustreznega modrčka je prvi korak na poti k dobremu osebnemu slogu. Modrček*, ki je iz ustreznega materiala, je pravega modela ter velikosti za vašo postavo in prave barve glede na izbrani outfit, je namreč ključen za to, da boste v oblačilih izgledale brezhibno.

Čeprav je modrček najbolj zvest ženski spremljevalec, kar 70 odstotkov žensk nosi napačno številko modrčka. Veste, kako izbrati pravega?

Vsaka ženska rabi minimalno štiri različne nedrčke: dva preprosta dnevna za pod vse vrste dnevnih oblačil, enega športnega in (vsaj) enega večernega. Seveda jih imate lahko, kolikor želite, minimum pa je štiri. Dnevna modrčka naj bosta gladka, brez večjih pošitkov, izrazitejših čipk in izstopajočih šivov, saj si želimo, da se pod majico, bluzo ali tanjšim puloverčkom modrčka ne vidi in ne opazi. Dobro je imeti enega v barvi kože za pod svetlejše zgornje dele in enega črnega za pod temne. Kožna barva je boljša izbira od bele, saj se pod belo majico bel modrček vidi, tak v kožni barvi pa ne. Športni modrček naj bo ustrezno izbran glede na vašo velikost prsi, priporočljivo pa je, da je kompaktnejši, drži prsi čim bolj ob telesu in jim preprečuje "gibanje". To je še posebej pomembno pri večjih prsih in pri športih, kjer gre za hitre, energične gibe, kot je tek, aerobika ipd. Večerni modrček naj bo v enaki barvi, kot je večina vaših večernih zgornjih delov, to pa je ponavadi kar črna. Ta modrček je lahko tudi čipkast, še bolj pa je pomembno, da ima naramnice, ki ustrezajo kroju vaše večerne obleke.
Kako določimo pravo velikost modrčka?

Ste se že kdaj v življenju izmerile, da bi ugotovile, katera je vaša velikost prsi in torej katero velikost nedrčka izbrati? Slecite si modrček in vzemite šiviljski meter. Postopek je naslednji:

Izmerite podprsni obseg:  čez hrbet v višini zaponke na modrčku, spredaj pa pod prsno gubo. Dobljena številka pomeni osnovno numerično velikost, npr. 70, 75, 80, 85. Tudi če ste nekje vmes, npr. je vaš podprsni obseg 87 cm, vam bo ustrezala velikost modrčka 85, saj so številke prilagojene tako, da zavzemajo plus ali minus dva centimetra (npr. številka 85 lahko pomeni od 83 cm do 87 cm).
Izmerite obseg prsi čez najširši del dojke. Nato od dobljene številke odštejete vrednost podprsnega obsega in iz tabele odčitate velikost košarice:

Svetuje se, naj se ženska izmeri pred vsakim nakupovanjem modrčka, saj se velikost prsi spreminja glede na spremembo telesne teže, nosečnost, dojenje, jemanje kontracepcijskih tablet ipd. Če ste se pozabile izmeriti doma pred odhodom v trgovino, pa lahko za to prosite tudi prodajalko, saj bi morale le-te imeti prakso pri merjenju in vam ­bodo lahko tudi pomagale pri izbiri želenega modrčka. Pomembno je vedeti tudi, da se velikosti razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, zato še zdaleč ni nujno, da vam bodo brezhibno pristajale vse številke 85 B v trgovini. Zlato pravilo je pomerjanje in še enkrat pomerjanje.
Na katere stvari moramo biti pozorne pri pomerjanju?

Poleg tega, da se odločimo za namembnost modrčka, njegovo barvo, material in ko izberemo pravo velikost zase, ga moramo pred nakupom nujno pomeriti. Pri tem bodimo pozorne na naslednje:

- dojke morajo lepo zapolniti košarico, pri čemer se ne sme niti razlivati ali bohotiti preko zgornjega roba nedrčka, niti ne sme blago košaric stati prazno ali nagubano;

-naramnice si nastavimo tako, da niso niti ohlapne niti se nam ne zarežejo v kožo na ramenih (po vsakem pranju ponovno preizkusite, ali so naramnice pravilno nastavljene, saj se med samim nošenjem ali pranjem lahko razrahljajo);
- naramnice, ki nudijo ustrezno podporo, morajo biti tem širše, čim večje so vaše prsi;
- trak pod košaricami, ki nosi zaponko, mora tvoriti ravno pravšnji obseg, ne sme biti niti preširok niti pretesen - dealno je, da pod njega še lahko damo prst;
- sprednji del modrčka, kjer se stikata obe košarici, se mora dotikati kože; če štrli stran, modrček ni prave velikosti;
- če so vaše dojke majhne, ne rabite podpore v obliki v košarico všite kosti ali ojačane košarice; če imate velikost košarice B ali več, vsekakor razmislite o tem, da bi vaš modrček dojkam nudil podporo na tak način;

Pa veselo pomerjanje!

*do 24.12. je v Veleblagovnici Nama -20% popusta na vso perilo in pižame!

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu
Skiny Nedrček 17,99 €
17,99 € Podeli
Palmers Nedrček Micro fine 34,90 €
34,90 € Podeli
Lisca Nedrček Veronique 29,90 €
29,90 € Podeli
Cheek by Lisca Nedrček Impulse 25,90 €
25,90 € Podeli
Lisca Nedrček Anja 21,90 €
21,90 € Podeli
Huber Nedrček Victoria 49,95 €
49,95 € Podeli
Huber Nedrček Victoria 49,95 €
49,95 € Podeli
Triumph Nedrček Amourette Spotlight 42,95 €
42,95 € Podeli
Palmers Nedrček Delicate flower 41,90 €
41,90 € Podeli
Triumph Nedrček Magic Boost 54,95 €
54,95 € Podeli
Triumph Nedrček Magic Boost 53,95 €
53,95 € Podeli
Palmers Nedrček Delicate Dream 49,99 €
49,99 € Podeli
Palmers Nedrček Smoky Lace 49,99 €
49,99 € Podeli
Palmers Nedrček Smoky Lace 49,99 €
49,99 € Podeli
Palmers Nedrček Fancy Lace 49,99 €
49,99 € Podeli