Slivova pita za prste obliznit!
17 Sep 2018

Slivova pita za prste obliznit!

Drevesa so letos bogato obrodila in če ne veste, kaj narediti s kupom sliv, ki ste jih nabrali, svetujem enostavno, a resnično okusno slivovo pito.

Drevesa so letos bogato obrodila in če ne veste, kaj narediti s kupom sliv, ki ste jih nabrali, svetujem enostavno, a resnično okusno slivovo pito.

Krhko testo, nežna krema in sočne slive. To je sladica, ki jo preprosto morate poskusiti!

SESTAVINE:

  • 6 dl mleka
  • 5 žlic sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega pudinga
  • 2 jajci
  • 0,5 kg svežih sliv

TESTO:

  • 250 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 ščepec soli
  • 150 g hladnega masla
  • 1 jajce
  • 3 - 4 žlice hladnega mleka

V skledo presejemo moko in jo zmešamo s sladkorjem v prahu in soljo. Po mešanici potrosimo na koščke narezano maslo. Maščobo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo jajce in hladno mleko ter vse skupaj s hladnimi rokami pognetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V skledici zmešamo 1 dl hladnega mleka in sladkor. Dodamo prašek za puding in jajci ter mešamo tako dolgo, da nastane gladka zmes. Pazimo, da v zmesi ni grudic.

Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero vlijemo preostalo mleko. Ko mleko zavre, znižamo temperaturo in v vrelo tekočino z metlico počasi vmešamo jajčno-pudingovo zmes. Med nenehnim mešanjem kuhamo še 3 minute, da se puding zgosti. Ko je puding pripravljen, kozico odstavimo.

Večji pravokoten pekač rahlo namastimo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v velikosti pekača. Previdno ga položimo na pekač in s prsti nežno pritisnemo ob dno in obod pekača. Na več mestih ga prebodemo z vilicami. Po testu enakomerno debelo razmažemo pudingovo kremo.

Slive operemo, razpolovimo in izkoščičimo. Polovičke razporedimo po pudingovi kremi (prerezana stran naj bo obrnjena navzgor). Pekač za 30 do 40 minut potisnemo v ogreto pečico.

Pa dober tek!

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu