Jesenska pita ali tašča prihaja na kosilo
7 Okt 2016

Jesenska pita ali tašča prihaja na kosilo

Čeprav se mnogi pritožujejo, da je konec poletja, je jesen zame zelo ljub letni čas. Če ne celo najljubši. Obožujem, ko se zvečer pokrijem s svojo najljubšo mehko odejo, prižgem dišeče svečke in čisto slučajno je jesen tudi čas, ko največ ustvarjam v kuhinji.Takrat zadiši po jabolkih in cimetu, po okusni korenčkovi juhi, ali pa - moji najljubši - bučni piti.

Čeprav se mnogi pritožujejo, da je konec poletja, je jesen zame zelo ljub letni čas. Če ne celo najljubši. Obožujem, ko se zvečer pokrijem s svojo najljubšo mehko odejo in čisto slučajno je jesen tudi čas, ko največ ustvarjam v kuhinji.Takrat zadiši po jabolkih in cimetu, po okusni korenčkovi juhi, gobah z jajčki, ali pa - moji najljubši - bučni piti.

Pite nasploh - tako slane kot tudi sladke - so v zadnjem času postale moja zelo ljuba hrana, ki jo izredno rada pripravljam - narejene so zelo hitro, recepti ponavadi niso pretežki in vsebujejo malo sestavin. Sicer pa me je s pitami 'okužila' knjiga Toplo priporočam, ki se kar šibi od slastnih in enostavnih receptov.

Sicer pa še nekaj o bučah, če še morda niste vedeli: Buče so visoko hranljiva vrsta hrane, vsebujejo veliko prehranske vlaknine, malo kalorij in antioksidante – karotenoide. Karotenoidi so temno oranžne, rumene ali rdeče snovi, ki so topne v maščobah. Dobrodejno vplivajo na zdravje in pomagajo preprečevati bolezni, kot so različne vrste raka (rak na pljučih, širokem črevesu, mehurju, materničnem vratu, dojkah in koži), srčne bolezni in očesna mrena.

POTREBUJEMO: (vir: okusno.je)

- slano testo (lahko ga naredite sami, jaz pa uporabljam testo za pico Grenny)

- 430 g maslene buče
- 1 skodelico mleka
- 0,75 skodelice rjavega sladkorja
- 3 žlice jedilnega škroba
- 1 žlička mletega cimeta
- 0,5 žličke mletega ingverja
- 1 ščepec soli
- 0,25 žličke mletih klinčkov
- 0,25 žličke mletega muškatnega oreščka

Vklopimo pečico in jo naravnamo na 175 °C. Bučo operemo, razpolovimo in ji odstranimo semena. Olupimo jo in zelo na drobno naribamo ali drobno zmeljemo v multipraktiku. Bučno meso pretresemo v skledo in zmešamo z mlekom, koruznim škrobom, soljo in začimbami. Dobro premešamo, da dobimo enotno in gladko zmes.

Testo razvaljamo na pomokani površini in z njim obložimo pekač ali model za pito (dno in obod). Testo večkrat prepikamo z vilicami, da se med peko ne bo neenakomerno napihnilo. Na testo naložimo nadev. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pito pečemo približno 60 minut.

Pito vzamemo iz pečice. Nadev bo še vedno rahel, a se bo strdil, ko se bo pita ohladila. Pito najprej ohladimo na plošči, nato pa še za 1 uro shranimo v hladilniku. Ohlajeno pito razrežemo, razdelimo na krožnike in postrežemo.

 

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu
Asa Selection Pladenj 6,00 €
6,00 € Podeli