Jesenska pita ali tašča prihaja na kosilo
7 Okt 2016

Jesenska pita ali tašča prihaja na kosilo

Čeprav se mnogi pritožujejo, da je konec poletja, je jesen zame zelo ljub letni čas. Če ne celo najljubši. Obožujem, ko se zvečer pokrijem s svojo najljubšo mehko odejo, prižgem dišeče svečke in čisto slučajno je jesen tudi čas, ko največ ustvarjam v kuhinji.Takrat zadiši po jabolkih in cimetu, po okusni korenčkovi juhi, ali pa - moji najljubši - bučni piti.

Čeprav se mnogi pritožujejo, da je konec poletja, je jesen zame zelo ljub letni čas. Če ne celo najljubši. Obožujem, ko se zvečer pokrijem s svojo najljubšo mehko odejo in čisto slučajno je jesen tudi čas, ko največ ustvarjam v kuhinji.Takrat zadiši po jabolkih in cimetu, po okusni korenčkovi juhi, gobah z jajčki, ali pa - moji najljubši - bučni piti.

Pite nasploh - tako slane kot tudi sladke - so v zadnjem času postale moja zelo ljuba hrana, ki jo izredno rada pripravljam - narejene so zelo hitro, recepti ponavadi niso pretežki in vsebujejo malo sestavin. Sicer pa me je s pitami 'okužila' knjiga Toplo priporočam, ki se kar šibi od slastnih in enostavnih receptov.

Sicer pa še nekaj o bučah, če še morda niste vedeli: Buče so visoko hranljiva vrsta hrane, vsebujejo veliko prehranske vlaknine, malo kalorij in antioksidante – karotenoide. Karotenoidi so temno oranžne, rumene ali rdeče snovi, ki so topne v maščobah. Dobrodejno vplivajo na zdravje in pomagajo preprečevati bolezni, kot so različne vrste raka (rak na pljučih, širokem črevesu, mehurju, materničnem vratu, dojkah in koži), srčne bolezni in očesna mrena.

POTREBUJEMO: (vir: okusno.je)

- slano testo (lahko ga naredite sami, jaz pa uporabljam testo za pico Grenny)

- 430 g maslene buče
- 1 skodelico mleka
- 0,75 skodelice rjavega sladkorja
- 3 žlice jedilnega škroba
- 1 žlička mletega cimeta
- 0,5 žličke mletega ingverja
- 1 ščepec soli
- 0,25 žličke mletih klinčkov
- 0,25 žličke mletega muškatnega oreščka

Vklopimo pečico in jo naravnamo na 175 °C. Bučo operemo, razpolovimo in ji odstranimo semena. Olupimo jo in zelo na drobno naribamo ali drobno zmeljemo v multipraktiku. Bučno meso pretresemo v skledo in zmešamo z mlekom, koruznim škrobom, soljo in začimbami. Dobro premešamo, da dobimo enotno in gladko zmes.

Testo razvaljamo na pomokani površini in z njim obložimo pekač ali model za pito (dno in obod). Testo večkrat prepikamo z vilicami, da se med peko ne bo neenakomerno napihnilo. Na testo naložimo nadev. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pito pečemo približno 60 minut.

Pito vzamemo iz pečice. Nadev bo še vedno rahel, a se bo strdil, ko se bo pita ohladila. Pito najprej ohladimo na plošči, nato pa še za 1 uro shranimo v hladilniku. Ohlajeno pito razrežemo, razdelimo na krožnike in postrežemo.

Sicer pa trenutno v Veleblagovnici Nama potekajo Namimi gospodinjski dnevi, ki nudijo čudovite popuste na hišni tekstil (-30%), posodo (-20%) in male gospodinjske aparate (-15%) in so idealna priložnost za osvežitev vašega doma. Več pa tukaj.

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu
Asa Selection Pladenj 6,00 €
6,00 € Podeli

Naša spletna stran uporablja računalniku neredilne piškotke, ki vam omogočajo prijetnejšo izkušnjo.

Več

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Nama d.d.