SONCE – ne le naš sovražnik
1 Jun 2016

SONCE – ne le naš sovražnik

Ga ni boljšega občutka, ko se začnejo topli dnevi, ko sonček pokuka izza oblakov, veliko izmed nas takrat dobi občutek, da smo dobili novo pošiljko energije. Preverili smo, zakaj vse je sonce dobro in koristno.

Pretiravanje še nikoli ni bilo dobro, pa naj se gre za karkoli, zato je seveda tudi izpostavljanje sončnim žarkom nevarno, saj pretiravanje vsekakor ne bo blagodejno vplivalo na vašo kožo. A vseeno ga ni boljšega občutka, ko se začnejo topli dnevi, ko sonček pokuka izza oblakov, veliko izmed nas takrat dobi občutek, da smo dobili novo pošiljko energije. Preverili smo, zakaj vse je sonce dobro in koristno.

1. S sončnimi žarki se okrepi proizvodnja vitamina D v telesu. Svetloba je dobra tudi za regeneracijo kože. Zanimivo pa je dognanje znanstvenikov, da otroci, ki so veliko na svetlobi, nimajo težav s kratkovidnostjo.

2. Moč sonca poznajo v vseh kulturah, in to že od pamtiveka. Tudi Indijci dajejo velik pomen sončni energiji, saj jim je jasno, da je sonce življenjska energija, ki jo telo potrebuje. Torej, če imate le možnost, si privoščite meditacijo ob sončnem vzhodu. Telo boste nežno napolnili z energijo.

3. Človek mora dobiti dovolj sončne energije, da je dobre volje in poln energije. Pozimi seveda ni dovolj sončnih žarkov in hormon sreče ne deluje tako, kot bi moral. In koliko časa naj bi preživeli na soncu? Dnevno zadostuje že 20 minut, da dobi telo dovolj sončne energije. Pojdite ven in naredite nekaj dobrega za svoje telo.

4. Sončna svetloba tudi uničuje mikrobe. Zato je pomembno, da na vsake toliko postavite na sonce preproge, odeje in prešite odeje, ki jih ni mogoče redno prati. Izpostavljanje soncu daje koži svetel, zdrav videz in večjo prožnost.

5. Sonce je dobro tudi proti nespečnosti. Dnevna izpostavljenost soncu povečuje proizvodnjo melatonina ponoči. Ta hormon pomaga uravnavati spanje.

6. Izpostavljanje soncu krepi srčno-žilni sistem. Krvni obtok se izboljša, pulz, arterijski tlak, zmerno visoko koncentracijo glukoze in holesterola pa je mogoče uravnati.

7. Sončni žarki izboljšajo delovanje jeter, ki je učinkovita pri zdravljenju zlatenice.

8. Sonce pomaga tudi pri hujšanju s povečanjem metabolizma skozi stimulacijo ščitnice. Prav tako lajša simptome predmenstrualnega sindroma.

9. Sončni žarki olajšalo tudi celjenje oteklih sklepov in različnih vnetij ter v primerih artritisa.

10. Izpostavljanje soncu lahko pomaga zdraviti kožne bolezni, kot so luskavica, akne in ekcemi. Izpostavljenost soncu v normalnih količinah je pogosto predpisana za bolnike.

11. Sonce deluje tudi lepotno, saj posvetli naše lase poleti. Zaupam vam en trik, ki vam bo naredil lepe svetle pramene, tako naravne kot vam jih vaš frizer nikoli ne bo mogel narediti. Pred odhodom na plažo si na lase nanesite sok ene limone. Lase izpostavite soncu za približno 15 minut, nato pa si sok izperite. Postopek po potrebi ponovite. Imeli boste čudovite svetle pramene.

Seveda pa sonce vsako leto močnejše in zato tudi nevarnejše. Pametno je uporabljati različne vrste zaščit, od mehanskih kot je nošenje slamnika in lahkotnih oblačil, do tega, da ste v najbolj nevarnem času preprosto v senci. Seveda pa ne smemo pozabiti na kreme, ki zaščitijo našo kožo, da nas ne opeče.

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu