Senčenje in svetlenje obraza
9 Maj 2016

Senčenje in svetlenje obraza

Tehnika osvetljevanja in senčenja obraza, s katero ustvarimo obrazno strukturo kot jo imajo svetovno znane manekenke in zvezdnice, postaja vedno bolj popularna.

Tehnika osvetljevanja in senčenja obraza, s katero ustvarimo obrazno strukturo kot jo imajo svetovno znane manekenke in zvezdnice, postaja vedno bolj popularna. Če s to tehniko ne pretiravamo in jo uporabljamo v mejah normale, se jo lahko poslužujemo vsak dan, ne da bi izgledali preveč izumetničeno ali celo 'narisano'.

Contouring ali tehnika senčenja oziroma igro svetlobe in sence ter highlighting ali tehnika osvetljevanja obraza, poudari nekatere dele vašega obraza, druge pa skrije, oziroma zmanjša. Pri senčenju obraza je najbolj pomembno, da vemo, kako svetlobni učinki vplivajo na naš obraz - vse kar želimo 'skriti', zasenčimo s temnejšo barvo, kar pa želimo poudariti, pa poudarimo s svetlo barvo in naš obraz tako postane bolj dimenzionalen.

Postopek senčenja in osvetljevanja

S senčenjem se vedno želimo približati t.i. 'popolni obliki obraza' – to je ovalna. Najprej bi lahko obraz razdelili v dve obliki: na dolge in kratke. Kratek obraz se razdeli še na okrogel (senčilo nanesemo na temena in okoli čela ob lasišču, pod ličnimi kostmi in pod kostmi čeljusti), kvadraten (senčimo vse štiri ‘kote’ obraza, saj s tem optično preoblikujemo obraz v bolj okrogle oblike. Senčilo se nanese na čeljust tik pod ušesom, ter levo in desno nad temeni) in trikoten (senčilo se nanese na brado, ter levo in desno nad temeni), medtem ko pa med dolge obraze uvrščamo ovalne in pravokotne oblike obraza.

Ponavadi se senčijo poudarjena čeljust, močnejše ličnice in visoko čelo – temnejši odtenek bo torej optično zmanjšal dele obraza, za katere ne želimo, da so tako opazni. Nanese se ga na obrazne vdolbine – spodnji del ličnic (v pomoč vam bo, če si predstavljate nevidno linijo, ki gre od sredine ušesa proti kotičkom ust), v primeru širokega čela ob straneh, v primeru visokega čela pa na zgornji del ob lasišču. S tem odtenkom lahko tudi optično zožimo nos, tako da potegnemo dve črti od obrvi do nosnic. Kadar želite nos tudi skrajšati, nanesite malo temnejšega pudra na konico nosu in med nosnici. Vendar pazite, da dobro zabrišete meje pudra.

Svetlejši odtenek bo ustvaril lesk na obrazu. Uporabimo ga na izbočenih delih obraza – zgornjem delu ličnic (nad lično kostjo), umetniki ličenja ga radi nanesejo tudi pod obrvi, po dolžini nosu ter malenkost na čelo in brado.

Kaj potrebujemo za dober contouring in highlighting?

Za senčenje (contouring) so namenjeni mat izdelki naravnih tonov in so dva ali tri odtenke temnejši od vaše barve kože, za osvetljevanje (highlighting) pa izdelki, ki vsebujejo bleščice oziroma izdelki, ki vsebujejo biserne pigmente. Na tržišču je sedaj že veliko palet za senčenje, ki vam predstavijo pravi postopek in razložijo, za kaj je primeren svetlejši in kam nanesemo temnejši odtenek. Tukaj so čopiči ključnega pomena, saj ostre linije niso elegantne in na vašem obrazu ne bodo izgledale lepo. Še več, delovale bodo zelo umetno. Zato strokovnjaki ličenja svetujejo, da uporabite čopič ali gobico, ki jo po navadi uporabljate za nanos podlage in tako z njim nanesete temnejši izdelek za senčenje. Verjetno ni potrebno poudarjati, kako zelo pomembno je, da vse skupaj dobro zabrišete. Prepričajte se, da ni zelo vidne meje.

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu