Kako nositi šminko leta 2016?
7 Mar 2016

Kako nositi šminko leta 2016?

Presenetljivo, ampak vodilni lepotni trend v prvi polovici novega leta je vsekakor rdeča šminka. Ne le za praznične dni, rdeča bo sijala vse tja do poletja.

Presenetljivo, ampak vodilni lepotni trend v prvi polovici novega leta je vsekakor rdeča šminka. Ne le za praznične dni, rdeča bo sijala vse tja do poletja.

Od rubinasto rdeče, češnjevega odtenka, pa do svetlejših odtenkov, ki so mešani z oranžno barvo, leta 2016 bomo vse sneguljčice imele trenutek Marilyn Monroe, bile fatalne, kot je Dita Von Teese, in graciozne kot Grace Kelly. Rdeča barva ima veliko plati in se lahko naslanja na rumeno ali modro, kar pomeni, da je lahko topla ali hladna. Rdeča vedno vzbuja pozornost in izstopa kot opozorilno znamenje.

Rdečo šminko je uporabljala že Kleopatra. V 16. stoletju pa je ta postala zelo priljubljena med ženskami višjega sloja. Na dvoru britanske kraljice Elizabete I. so se dame že kar redno ličile z njo. Šminke so hranile v posebnih posodicah, osnova za izdelavo je bil čebelji vosek, temu pa so primešale merkurijev sulfid, ki je bil močne rdeče barve. Leta 1770 so v britanskem parlamentu celo razglabljali o zakonu, ki je predvideval, da morajo vse ženske z naličenimi ustnicami obtožiti čarovništva.

Ker so ženske po šminkah veliko povpraševale, so jih začeli proizvajati serijsko, prva šminka je prišla na trg leta 1915. Dokončno je šminka osvojila množice žensk med drugo svetovno vojno, zasluge za to pa imajo hollywoodske zvezdnice tiste dobe. Kako izbrati pravilen odtenek, kako 'nositi' zdaj že kultno rdečo šminko ter kako jo pravilno nanesti, da se nam ne bo razlila, pa v naslednjih vrsticah.

Ne poudarjajte oči in ustnic hkrati​

Prvo pravilo pri rdeči šminki je: če jo želite dobro nositi, potem morate biti pri drugih ličilih bolj nežni. Samo črni svinčnik za oči in dobra maskara, pa bo čudovit videz dosežen – spominjal bo na klasični hollywoodski glamur. Pred nanosom rdeče šminke je priporočljivo, da ustnice napudrate s kompaktnim pudrom ali pudrom v kamnu. Tako boste tudi podaljšali obstojnost.

Uporabite črtalo za ustnice

Obliko ustnic boste s črtalom poudarili, črtalo pa je tisto pravo, zaradi katerega se vam šminka ne bo prelila v gubice ob ustnicah. Šminko nanesite od sredine ustnic navzven. Za popravke uporabite bombažno palčko, ki ste jo namočili v odstranjevalec ličil, preden nanesete rdečo šminko, pa nevtralizirajte rdečico na polti s korektorjem ali tekočim pudrom. Pozor: črtalo in šminka se morata vedno barvno ujemati!

Za sočne ustnice

Nič ni hujšega kot ustnice, ki so videti kot deževnik – suhe in razpokane, ob tem pa se namazane z intenzivno rdečo barvo. Šminke, ki so barvno visoko pigmentirane, so posledično lahko tudi bolj suhe in dajejo videz suhih ustnic. Zato, če imate že tako ali tako bolj suhe ustnice, priporočamo, da se odločite za kremno šminko, ki bo še vedno imela visoko pigmentiranost rdečega odtenka, a bo lepo mazljiva, ob tem pa bo vaše ustnice še negovala. Lahko pa uporabite tudi tekočo šminko.

LEPOTNI NASVETI?

- Rjavo rdeči toni pristajajo skoraj vsem tonom polti.

- Živo rdeča barva pristaja svetlopoltim ženskam.

- Oranžno rdeča šminka pristaja vsem, ki imajo rumeno, olivno ali rjavo črno polt.

- Če imate tanke ustnice, potem se izogibajte temno rdečim odtenkom.

- Rdeče odtenke lahko med seboj tudi mešamo – svetlejšega uporabite v notranjosti ustnic, temnejšega na zunanjih robovih; s tem boste ustnice optično povečali.

- Temnejšim poltem pristajajo skoraj vsi toni, od svetlih pa do že skoraj vijoličastih.

Avtorica:

Tjaša Kokalj

Manekenka, model, modna novinarka, blogerka, stilistka in voditeljica resničnostnega šova TOP4 s Tjašo Kokalj

Podeli s prijatelji:
Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Pinterestu