Ali se lahko namesto suknjiča v poslovnem svetu nosijo pletenine – jopa, pulover?

V poslovnem svetu ima suknjič posebno mesto, ki – podobno kot obutev – nemudoma dvigne ravan oblačila. Ta kos je eden najbolj vsestranskih in večnih v naših garderobah in ga že dolga leta na različne načine oblači več generacij.  Z njim izgledamo poslovno urejeno, profesionalno in tudi sofisticirano.  Včasih je bil simbol poslovnega uspeha, danes pa je široko razširjeno modno in funkcionalno oblačilo, ki ga lahko oblečemo ne le v službo, ampak tudi na zabave, večerje in sproščena druženja. V poslovnem svetu se je pleteninam – predvsem debelejšim jopam in puloverjem – dobro izogibati. Tanjša pletenina pa je lahko primerna, kadar ne gre za formalno ali poslovno obleko, temveč za casual ali smart casual oblačilo.

SPLETNI NAKUP

V šiviljstvu se je ime suknjič prvič pojavilo kot uniforma veslaške ekipe ene od srednjih šol v Cambridgeu z imenom ‘Lady Margaret Boat Club’ leta 1825. Včasih so ga nosili le moški, vendar smo se ženske tudi na tem področju emancipirale in danes je pri obeh spolih zelo priljubljen. Svojim slušateljem in slušateljicam na predavanjih svetujem, naj si, kadar želijo narediti zelo profesionalen in resnejši vtis, vedno nadenejo suknjič, kar velja tako za moške kot za ženske. Kljub temu, da se je poslovno oblačenje predvsem v času epidemije sprostilo, je suknjič svojo vlogo obdržal, so se pa malce sprostili njegovi materiali in kroji.

Če nismo ljubitelj/ica tega kosa oblačila, ga pa zaradi službe potrebujemo, je dobro imeti v omari vsaj en kvaliteten črn suknjič, ki ga lahko kombiniramo z različnimi barvami in materiali, ne le sezono ali dve, temveč – če je iz kvalitetnega materiala in bolj klasičnega kroja – tudi desetletje ali več, pa bomo kljub temu izgledale modne. Praktične in vsestransko uporabne barve so tudi temno modra ali siva, v rdeči ali bordo barvi pa ženske pogosto kar zažarimo. V poletnem času je bolje nositi svetlejše barve, umazano bele, bež, marelične ali druge peščene barve, lahko tudi bolj živahne ali s sramežljivim nevpadljivim potiskom, rokavi so lahko tudi kratki.

Suknjič naj bo prave velikosti, pomembno je, da se v njem počutimo udobno. Oblečemo ga lahko k hlačam, h krilom ali k oblekam poljubnih krojev. Idealen kos je tudi takrat, ko k tanjši obleki potrebujemo nekaj toplejšega. Sodobni kroji suknjičev so krojeni tesneje ob telesu, z enim ali dvema gumboma za zapenjanje ali dvojnim zapenjanjem in lahko s posebej oblikovanimi različno dolgimi rokavi in ovratniki ali okrasnimi obrobami in šivi. Dolžine so različne, od do pasu do malce nad koleni. Klasični kroji so neprilagojeni obliki ženskega telesa, čistih linij, brez dodatnih posebnosti, materiali so gladki in enobarvni, rokavi dolgi, dolžina suknjiča pa je do zadnjice ali do zgornjega dela meč.  Naš videz je tako izredno resen. Reverji suknjičev so lahko različni, lahko pa jih tudi ni. Znan je tako imenovan chanelov model, ki je večen in izjemno eleganten. Za najbolj primeren material se je izkazala lahka volna z dodatkom elastana, ki preprečuje, da se suknjič hitro pomečka. Tak suknjič lahko nosimo vse leto. V poslovnem svetu je za ženske postal sprejemljiv tudi usnjen suknjič ali suknjič iz umetnega usnja (ne preveč športnega kroja).

Pletenina, tudi v obliki elegantne jope,  nikoli ne more nadomestiti suknjiča.  Tudi če ga nosimo s preprosto majico in kavbojkami, videzu takoj dodamo elegantnejši pridih.

SPLETNI NAKUP

S klikom na sliko izdelka boste preusmerjeni v spletno trgovino, kjer izdelek lahko tudi kupite, v kolikor je na zalogi. V članku so prikazane polne cene, brez popustov.

V kolikor izdelkov ni na voljo v spletni trgovini, nas obiščite v veleblagovnici Nama ali nam pišite na spletna.prodaja@nama.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Blazer Comma.
149,99 €
Blazer Rinascimento.
216 €
Blazer Selected.
129,99 €
Blazer S.Oliver Black Label.
169,99 €


Naslovna fotografija: Joseph Ribkoff

Aktualno