5 največjih zmot o otroški obutvi

Je vaš malček ponovno prerasel čevlje? Je to že tretji par v tej sezoni? In joj, kakšne so cene teh mini čeveljcev, gležnjarjev in škornjev. To so verjetno povsem običajne misli večine staršev, ko ugotovimo, da je treba ponovno razmišljati o nakupu otroške obutve. Otroci so naše največje bogastvo in vsi si želimo, da bi bili zdravi in zadovoljni. Na zdrav razvoj imamo starši veliko vpliva in naša odgovornost je, da se oborožimo s potrebnim znanjem. Ker je tukaj čas razprodaj ter možnost ugodnih nakupov, z vami delimo pet najpogostejših zmot o otroški obutvi. Zakaj je tako pomembno, da obutev za malčke še posebej pozorno izberemo, je razložila Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot. in terapevtka razvojno nevrološke obravnave.

1. Plosko stopalo je dedno, obutev nima vloge
Nikakor ne drži. Otroško stopalo se oblikuje do 6. leta, do takrat lovimo tudi vlak, da otrok izgradi čim močnejše mišice stopalnega loka, trupa in celega telesa – skratka mišic, ki so pomembne pri zagotavljanju pravilne drže in gibanja otroka. Vse to je sicer mogoče krepiti tudi kasneje v življenju, mišice stopal pa predvsem z veliko bose hoje, sploh poleti po kamenčkih/pesku/plaži ter posebnimi vajami za zdrava stopala.

2. Otrok čevljev ni ponosil in primerni bodo še za sorojenca
Noga otroka lahko raste neverjetno hitro. Ni nemogoče, da bo v sezoni potreboval dve številki supergic in dejstvo je, da bodo mesec ali dva stare superge izgledale še skoraj popolnoma nove. Zakaj jih torej za vašim sinom ne bi dobil še njegov mlajši bratec? Vsak otrok ima svoj, edinstven vzorec hoje. Ta vzorec vpliva na obutev, ki jo otrok nosi. Če po določenem času pogledamo obutev na podplatu, bomo opazili, da je podplat na določenih delih bolj obrabljen. Tudi, če pogledamo notranjo stran podplata, lahko opazimo, da je na določenih delih bolj obrabljen kot na drugih. Ko čevelj, ki se je že prilagodil hoji enega otroka, obujemo na noge drugega, lahko s tem vplivamo na njegov vzorec hoje. Kajti čevelj, ki je že obrabljen po enem vzorcu hoje, se ne bo ponovno prilagodil drugemu. Bo pa otrok spremenil vzorec hoje, da se bo prilagodil obrabam čevlja, ki je bil že nošen.

SPLETNI NAKUP

3. Otrok bo čevlje hitro prerasel, zato kvaliteta ni pomembna
Mesec ali dva, kolikor bo otrok čevlje nosil, pač ne terja izredne kakovosti, mar ne? Žal lahko mesec ali dva trde in neprimerne obutve naredita precej škode, sploh če bo otrok takšne čevlje zamenjal za nov par enakih. Kakovostna, mehka, dovolj prostorna obutev lahko naredi bistveno spremembo v dinamiki hoje, v oblikovanju stopala, v ravnotežnostnem odzivanju stopal in celega telesa, čutenju in zaznavanju podlage, po kateri otrok hodi. Nekakovostna in trda obutev vsega tega ne omogoča in otroka prikrajša za vse pozitivne vplive kakovostne obutve na stopalo in telo kot celoto.

4. Spletno nakupovanje
Res je, da se na spletu najdejo precej ugodni nakupi tudi kvalitetnih in priznanih blagovnih znamk, a saj poznate rek: “Nismo tako bogati, da bi kupovali poceni”. Z drugimi besedami, kaj pomaga kvaliteten par obutve po ugodni ceni, če vašemu malčku ne bo prav? Širina stopala in višina narta sta faktorja, ki ju boste težko upoštevali pri spletnem nakupu. Tudi velikosti obutve se med seboj lahko kar precej razlikujejo. Zelo pomembno je, da prav zaradi velikosti, širine stopala in višine narta otroku čevelj obujemo in ga postavimo na noge. Šele takrat lahko dejansko res dobro ocenimo ali je otroku čevelj prav ali ne. Ko otrok nogo obremeni z lastno težo, se stopalo poveča in razširi. Zaradi tega nikoli ne kupujemo obutve, brez da bi jo otroku obuli in mu omogočili, da stopi na noge ter naredi par korakov.

5. Kvalitetni čevlji so dolgočasni
Kolikokrat ste že stisnili zobe in potrpeli v tistih čudovitih modnih čevljih, ki vas grozljivo žulijo? Če se odrasli kdaj pustimo zapeljati videzu, kako ne bi bleščicam in lučkam podlegel otrok? Na srečo se že večina ponudnikov otroške obutve zaveda, da ima tudi okus malčkov močan vpliv na končni izbor in nakup obutve. Tako so tudi modeli, ki bodo zagotavljali zdrav in optimalen razvoj otrokovega stopala na voljo v trendi barvah, z motivi priljubljenih otroških junakov ali lučkami.
Na kaj smo pozorni?

  • Čim tanjši in mehek podplat.
  • Ustrezna velikost.
  • Obutev naj bo brez notranjih stopalnih lokov (če že so, morajo biti mehki na pritisk).
  • Obutev naj sega pod gleženj (če to dopuščajo vremenske razmere).
  • Obutev naj bo upogljiva v vse smeri.
  • Izberemo naravne materiale, ki so zračni.
  • Obutev naj otroku nudi možnost samostojnega obuvanja.

SPLETNI NAKUP


Naslovna fotografija: Baby Center
Lektorirala: Melanija K. Matoh

Za več informacij pokličite oddelek Baby Center, na telefonsko številko (01) 546 64 24 ali 051 487 945 ali nam pišite na pe56@babycenter.si in potrudili se bomo ustreči vašim željam.

Aktualno